January 12th, 2006

Monkey see, monkey do.

Posted by ishku in Uncategorized

Mini Mien, onze roste feline, vroeg zoals gewoonlijk om haar portie dieetkorrels met melk en mijn moeder liet het water lopen om aan wat heavy dishwashing te doen. Het tafereel dat zich elke avond na het eten afspeelt, werd lichtjes dooreengeschud toen ik merkte dat mijn moeders achterwerk er opvallend dik uitzag in de broek die ze aanhad. Op tinternet praten over mijn moeders billenwerk, het hoort eigenlijk niet, maar dit gaat wel degelijk ergens heen. Op dat eigenste moment besefte ik namelijk dat ik, als ik het geluk heb ooit 50 jaar te worden, hoogstwaarschijnlijk een evenbeeld van mijn moeder zal zijn. Vooral toen ze zinnen zoals “Ik è ooit euk zo’n lijf g’had lijkte gij ze!” en “Ge goat gij euk zo’n gat krij’n lijk ik, goe kijk’n!” beschuldigend richting ‘ikke xxx’ stuurde.

Wat echter vooràl de doorslag gaf, waren de foto’s uit lang vervlogen tijden die ik meteen na het eten raadpleegde in mijn queeste naar antwoorden en vlug wat. Despite contrary belief zijn moeders, vaders, oma’s en opa’s namelijk ook ooit jonge twintigers geweest, waardoor de woorden ‘wie zìjn die mensen?!’ regelmatig je gedachtengang kruisen wanneer je het bewijs van die stelling voor je op foto hebt. Mijn vader heeft voor zolang ik me herinneren kan, àltijd inhammen en een kale plek op zijn hoofd gehad en ik denk niet dat ik ooit de natuurlijke haarkleur van mijn moeder mogen aanschouwen heb. En toch zie je ze op foto’s met lange wapperende bruine lokken of krulletjes de camera in lachen. En hangen er rostachtige baarden & Adidassen aan hun voeten. (rostachtige baarden aan hun voeten! Hohoho!) En hebben ze jonguitziende wildebrassen als vrienden, die ook Adidassen dragen en een volumineuze seventies coupe op hun hoofd torsen. Het is all too weird, want dan vooral zie je hoezeer die gekke genen van hen wel niet overgedragen zijn op hun liefdesproducten, zijnde hun kinders. En moet je tot je eigen voosheid vaststellen dat je vader eigenlijk gene lelijkoard, en je moeder in principe een snelle beze was. En ze zeker 3 keer seks gehad hebben! *hurls*

Die foto’s in kwestie lijken op het eerste zicht wel grappig enal, maar tegelijk vervullen ze me met een gigantisch gevoel van weemoed en sadness that is blue just like your eyes. Die guitigheid in het gezicht & de bolle wangen nemen af en maken plaats voor een dubbele kin of 4, hangende wangen en grijze haren. En je beseft dat je ouders ouder & ouder worden en vroeger een miljoen keer meer plezier leken te hebben dan nu het geval is. Intussen begint de broer aan kinderen, is de zus zo gesettled als maar kan zijn en zweeft den jongsten ergens rond in de nostalgie en het niet willen toegeven dat alle dingen constant veranderen & niets kan tegenhouden worden.

“Snap out of it”, zou je dan zeggen of “Kijk dan niet meer naar die foto’s domme trunte!”

The thing is, naast die allesverterende weemoed, welt er nog een ander gevoel op dat volgens exacte calculaties zés keer intenser is dan de rest. Jawel, ik heb het over de universele liefde, sweet baby jesus en alle apostelen nog aan toe! Diepgewortelde liefde voor die mensen die mijn zus en broer en moeder en vader zijn. Er is waarlijk niemand die ik liever zie dan mijn familie, y’all. En er is niemand waarvoor ik meer zou bleiten, moest iets daar ooit tussenkomen. Je zou, zoals op het einde van elke cheesy Hollywoodfamiliefilm wel eens geconcludeerd wordt, als het ware een stukje van jezelf verliezen.

Dus laat maar komen dat dik gat, die O-benen, de 4 dubbele kinnen, de haarverfproductjeuhs en weerbarstige krullen. Mijn vertedering zwelt elke keer sterker aan wanneer ik merk kleine karaktertrekken, gedragingen of houdingen te hebben overgenomen van die twee gekke gozers waarvan ik afstam. Monkey see, monkey do huh.

Enja, waarschijnlijk kan je mijn cyclus wel degelijk aflezen op de frequentie van het aantal overemotionele posts ja.
Maar wat eruit moet, moet eruit en dat maakt me niet minder ’street’, m’kay?

9 Responses to ' Monkey see, monkey do. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Monkey see, monkey do. '.

 1. Anonymous said,

  on January 12th, 2006 at 10:54 pm

  j aik heb ook altijd dubieuze gedachten bij de foto van mijn ma van toen ze een prille twintiger was, amai wat een snelle beze zeg! stevige billen leuke ogen en dito seventies-coupé, jawadde patie é chance ‘gèt!
  lord cms
  http://blog.jeronimo-online.be

 2. freaq said,

  on January 12th, 2006 at 10:59 pm

  Dé foto uit hun album is die waar mijn ma met wijde broekspijpen, trendy bloezeke, engelengezichtje en lange lokken vol flair poseert, staande voor de legercamiong van mijn pa die nen dag mocht afkomen van de kazerne in zijn diensttijd. Daarom alleen al is het jammer dat de legerplicht is afgeschaft ;-)

  However, kben zottejaloers van uw schrijfstijl, Ishku. Kijk, ik typte zelfs ‘uw’!

 3. ishku said,

  on January 12th, 2006 at 11:02 pm

  Foto’s van andere ouders mogen trouwens àltijd gedeeld worden! :)

 4. wim said,

  on January 13th, 2006 at 2:39 am

  voor zover ik erover kan oordelen heb je alvast de ogen van je mama, heel mooi!

 5. wim said,

  on January 13th, 2006 at 2:50 am

  en dan nu na het lezen van dit meesterwerkje ipv enkel de links aanklikken en een extreem diagonale lezing inhoudende:
  “mini moeders moment stuurde contrary belief wapperende gene lelekoard en een snelle beze gehad guitigheid miljoen keer gesetteld snap out y’all O-benen zwelt monkey cyclus, m’kay”
  moet ik grif toegeven: ik vond de full feature met alle extras veel beter dan de ingekorte versie die ik mezelf eerst had opgelegd… en beloof, ik zal het nooit meer doen ;)

 6. Liesbet said,

  on January 13th, 2006 at 9:38 am

  http://photo.photoblog.be/carmen/images/000/876/876099.jpg

  Het is mijn mama en haar tweelingzuster en ze zitten op een paard.
  En ik leek op mijn 12 jaar als twee druppels water op mijn ma.

  En ze heeft nu ook een dik achterste en rimpels en zo!!!!!!!!!!!!!!!!:aah:!!

 7. caramel said,

  on January 13th, 2006 at 12:16 pm

  Papa speelde volleybal bij Sferos Deinze en zat blijkbaar op het VTI. Hoe cool waren die sportbroekjes vroeger trouwens niet?
  En ondanks het broekje sloeg ie toch zo een knappe deerne aan de haak. Moeders zijn trouwens altijd knapper dan vaders. Of heeft Freud toch gelijk en is dat gewoon omdat ik een zoon ben?

 8. ishku said,

  on January 13th, 2006 at 1:02 pm

  Jaren ‘70 moeders zijn altijd snel, zo heb ik willen ontdekken.

 9. caramel said,

  on January 22nd, 2006 at 7:32 pm

  sferos eef vant weekend den derby verloren tegen cosmos wontergem met 3-0.
  awch

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: