August 10th, 2006

Wouldn’t it be nice?

Posted by ishku in Uncategorized, iPonder

Ik werk intussen 1 maand en drie weken onder de warme vleugels van moeder overheid en dat is, mijns inziens, een heel veilige plaats om oud te worden. Ik ga nog steeds al fluitend naar mijn bestemming en van sleur is allerminst sprake aangezien ik half Oost-Vlaanderen doorkruisen moet om mijn geld te krijgen (did I mention; bak-ken!). Ik ontmoet ontelbare aantallen nieuwe mensen, ik leer bij en ik word een serieuze auto-wizzard, vind ik.

Maar wie o wie wil gans zijn leven hetzelfde werk uitvoeren, vraag ik mezelf af.
Laat me het anders formuleren; welke gepensioneerde zestiger had graag op voorhand geweten dat zij haar minirok, floeren broek met wijde pijpen, spandex & jeans op dezelfde bureaustoel zou slijten?

Het idee doet me duizelen, hyperventileren & treuren tegelijkertijd. Zal ik dan nooit meer worden dan een gewone bediende die dag in, dag uit mensen zal helpen bij brieven versturen? Is dat wat ik zal voorstellen? Ben ik maar geboren om die simpele reden?

God: “Ahja, iémand moet maken dat de briefwisselink toekomt.” *richt vinger op foetale ishku*
ZAP!

Wat gebeurt er met mijn droom om in Engeland te gaan wonen en zonder mijn weet het English aksuunt over te nemen? Of mijn chalet at the lake die ik White Fang-gewijs zou bewonen met mijn hond en mijn typmachine waar jaarlijks 1 bestseller zou uitrollen? En mijn voornemen om minstens 1 wereldhit te componeren?

Willen of niet, maar met een steady job loop je het gigantische gevaar dat je alles laat varen of op de lange baan schuift omdat je ’s avonds gewoonweg té moe bent om nog iets te doen naast de dagelijkse huishoudtaken, óf omdat je je onbewust nestelt in de veiligheid van vast werk. En op een dag besef je dat je zoveel dingen gemist heb omdat je je gemakkelijkheidshalve liet meedrijven met de stroom zoals iedereen.

En het erge is: je moét werken.

Hier ben je, op de wereld.
Je hebt de chance om te leven, en dat niet zo overdreven lang eigenlijk.
Maar wanneer je 3 bent, word je verplicht om op school te zitten tot je 18de. Waarna je verplicht wordt te werken. En als je daarin niet slaagt, dreigen ze ermee je totaal af te snijden van enige financiële toevoer wanneer je weigert hun aangeboden crapjobs te aanvaarden. En zwartwerk mag niet. Want God allemachtig! Je zou warempel dag in dag uit kunnen doen wat je zelf wil, wanneer je dat wil zonder in de goot te belanden.

Hoeveel mensen spenderen hun ganse leven aan het uitvoeren van één of andere kutjob, vraag ik mij dan af? Gewoon omdat het zo hoort of omdat ze geen andere uitweg zien? Offert die sociale zekerheid van onze overheid niet een beetje teveel menselijk geluk en vrijheid op bij het nastreven van de ideale maatschappij?

Zou het zó’n slecht idee zijn om de mensen de keuze te laten om onafhankelijk te worden van de overheid & haar voorzieningen? Is dat onuitvoerbaar? Een plaats waar je kan wonen zonder enige verplichtingen, maar je kan rekenen op de natuur en je kennis?

Is het niet afschuwelijk dat hogere mensen beslissen dat men geld moet betalen om op de openbare wegen te mogen rijden? Dat je zoveel euri van je loon moet afgeven? Dat je moet betalen om op je eigen grond te wonen? En dat die je ganse levenswandel vastpinnen van je 3de levensjaar tot je 57ste? Ik vind dat al die macht een beetje serieus uit de hand aan het lopen is.
Als de mensen vroeger van de landbouw en veeteelt konden leven, dan kunnen wij dat ook.
Denk ik.

Moest je nu gewoon eens de keuze hebben (overheid of onafhankelijke kleine mini-maatschappij), zou dat niet fantastisch zijn?

19 Responses to ' Wouldn’t it be nice? '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Wouldn’t it be nice? '.

 1. csbm said,

  on August 10th, 2006 at 6:49 pm

  en het kan! meer zelfs: de tijd is er rijp voor. naar het schijnt* >>> www.autarkie.nl

  *eigenlijk heb ik er een hele bibliotheek over vol staan, maar dat houd ik beter voor mezelf.


 2. on August 10th, 2006 at 6:50 pm

  Dan heeft ze eens een job, is het weer niet goed. :roll:
  Als je een beetje spaart heb je volgend jaar al een enkeltje boejomboera, en enkele bamboestokken om mee te beginnen (want bamboestokken zijn daar gratis joh)

  PS: plan u vakantie volgend jaar niet tijdens het schoolverlof, kans dat ge u rolverlof krijgt is miniem… allé, hier bij de pooowst van Mol en omstreken toch…

 3. wouter said,

  on August 10th, 2006 at 8:27 pm

  Ik moest spontaan denken aan Thomas Moore’s Utopia.

  UTOPIA is about a perfect society where everyone works, all things are community owned, and crime was non-existant.

 4. Liesbet said,

  on August 10th, 2006 at 10:37 pm

  Een utopie is maar saai, hoor.

 5. jessie said,

  on August 11th, 2006 at 2:33 pm

  Utopie indeeders. Ik denk niet dat mensen die vroeger van hun veeteelt ende landbouw konden leven even gelukkig waren wanneer ze ‘t bestierven van de tandpijn om maar iets te zeggen. Of hun maandelijkse pacht moesten afgeven aan de grootgrondbezitters en doodgingen van de angst om in de hel ende verdoemenis terecht te komen als ze niet elke week hun centje bijdroegen aan de clerus. Evolutie en gevolgen is er met een reden gekomen, me dunkt.

  Je kan nog altijd een Amish-achtige commune oprichten :)

  Iedereen doet zijn deel en betaalt zijn deel zodat niemand in België (of ge zou al serieus uw best moeten doen) in de goot terecht komt zoals in de Verenigde Staten. Alleen al de sociale bijdrages zorgen ervoor dat als je een ongeval krijgt, je niet de rest van je leven onder de armoedegrens moet leven…

 6. Joke said,

  on August 11th, 2006 at 2:59 pm

  Extreem interessante ideeën heb je daar…
  Maar toch woon ik graag in België hoor.
  Gewoon voor de kleine dingetjes zoals onze autowegen die allemaal goed verlicht zijn, politie die rondrijdt om gevaarlijk volk van de straat te halen, de uitkering die je krijgt als je ziek bent en niet kan gaan werken, voor de prettige notie dat het hier (nog) geen wild west America is,…
  Enkel een vrouwelijke presidente mankeert er nog aan :lol:

 7. tomadde said,

  on August 11th, 2006 at 3:14 pm

  Wat je zegt over voltijds werken, en nadien geen tijd en goesting meer hebben om grootse plannen te verwezenlijken klopt voor 100%.

  But then again, als je écht voor iets wil gaan, dan lukt dat ook wel denk ik. Het is inderdaad alleen een merde dat je zo afhankelijk bent van die euro’s die maandelijks binnenstromen, “dankzij” die fulltime job.

 8. ChasTT said,

  on August 11th, 2006 at 5:40 pm

  Stem op Vivant. Gingen die deze problematiek niet aanpakken?

  Of bestaat die partij ondertussen niet meer?

 9. malder said,

  on August 11th, 2006 at 6:19 pm

  Je bent anarchist in de originele betekenis van het woord geworden. Mikhail Bakunin zou trots op je zijn:

  “The liberty of man consists solely in this, that he obeys the laws of nature because he has himself recognized them as such, and not because they have been imposed upon him externally by any foreign will whatsoever, human or divine, collective or individual.”

  Niemand verplicht je echter om geld te gaan verdienen of om het geld te weigeren dat de staat je als werkloze geeft. Maar ik vrees dat het niet lang zal duren alvorens je plooit onder de druk van het almachtige Systeem.

 10. pricelessmingvase said,

  on August 12th, 2006 at 2:20 am

  er is een tijd geweest dat ik in de put zat omdat ik niks speciaals deed met mijn leven. maar tegenwoordig kunnen ze allemaal de boom in met hun wereldreizen en heel de bazaar. goed, ik zal nooit de wereld zien ofzo, maar dat kan mij nu echt niet schelen. Ik heb mijn droomjob gevonden en zelfs al verdiende ik de helft, ik zou nog niet willen ruilen. En ik hoop hier nog serieus wat uniformkes te verslijten en te laten onderkotsen door prematuurkes. En dat vind ik niet zielig. Ik doe dit werk doodgraag en wil hier niet weg tot aan mijn pensioen. En sinds ik dat besef, weet ik ook dat ik geen exotische dingen moet presteren in mijn leven, ik doe hier al genoeg waardevollen zaken…

  en idd: bijdragen suckt, totdat je er zelf van kan genieten als je ziek wordt… en die kans zit er tenslotte bij iedereen in. Ik vind het juist fijn dat we een systeem hebben dat voor iedereen (toch zo goed als) zorgt.

 11. lilith said,

  on August 12th, 2006 at 11:08 am

  Het is gewoon niet zo gemakkelijk als je net als ik vol ambitie zit om heel de wereld af te reizen, minstens een bestseller te schrijven, kweetnie hoe leuke verstandige kinderen op de wereld te zetten en die deftig op te voeden, een kinderboerderij en fancy winkel te beginnen en ook nog eens de beste journalist/schrijfster/verlichte geest van de wereld wilt worden, en je moet beseffen dat je daar geen tijd voor hebt omdat je de rekeningen van de gaze en de elletriek moet betalen.

  Mensen met zoveel ambitie als ik zouden subsidies moeten krijgen van de overheid om zich een paar jaar in stilte te kunnen bezighouden, vind ik.

 12. lord cms said,

  on August 12th, 2006 at 12:01 pm

  ishkuland…zou het daar fijn werken zijn? of enkel dikke kolderfun met rare gedachtenkronkels ;-)
  ik denk idd dat de enige mensen die werken bij de overheid de vakantiejobs zijn :p
  en ik natuurlijk…
  als je ziet hoe mijn broek op mijn zitvlak al versleten is…
  lool

 13. ishku said,

  on August 12th, 2006 at 1:17 pm

  “Mensen met zoveel ambitie als ik zouden subsidies moeten krijgen van de overheid om zich een paar jaar in stilte te kunnen bezighouden, vind ik.”

  Stel je eens voor hoeveel fenomenale artiesten, ontdekkingen en gebeurtenissen het daglicht niet kunnen zien hebben omdat de ontdekkers of makers ’s avonds te moe of depressief terugkeerden van hun werk. Of gewoonweg geen tijd hadden?

  Ligt de nadruk niet een beetje teveel op geld en zekerheid ipv op creativiteit?

  [Bond Mezon] Maak jij creativi-tijd? :wink: :wink: [/Bond Mezon]

 14. flangé said,

  on August 12th, 2006 at 3:03 pm

  “Mensen met zoveel ambitie als ik zouden subsidies moeten krijgen van de overheid om zich een paar jaar in stilte te kunnen bezighouden, vind ik. ”

  Den dop nog nie ontdekt zeker zoals vele andere ambitieuze mensen? :wink:

 15. Pieter-Paul said,

  on August 12th, 2006 at 4:08 pm

  Zonder al te rationeel te willen klinken; die ministaat zou toch terug op hetzelfde uitdraaien. Of je moet daar in dat klein hippiecommunetje gaan wonen in Zweden of waar is het?
  En al die dingen waar je voor moet betalen zijn ook niet voor niks.
  Vuilnisophaling is gratis, maar wordt dan weer gefinancierd door de dure vuilniszakken.

  Maar inderdaad *haast zich sarcastische toon op te zetten vooraleer iemand “Yeah! ‘t Zal wel!” zou roepen*:

  Fuck society!

 16. lilith said,

  on August 12th, 2006 at 4:58 pm

  @pieter-paul: Denemarken. ;)

  Christiania, om precies te zijn.

 17. denjames said,

  on August 14th, 2006 at 11:14 pm

  benieuwd wat voor titel je aan je werk zou geven.. en wat dan wel de omschrijving van je droomtitel zou zijn.. stokske? (http://blogsaland.blogspot.com/2006/08/gewond-door-stok.html)

 18. Kareltje said,

  on August 15th, 2006 at 9:34 pm

  Zelfstandig worden, je geld verdienen met dingen die je leuk vindt, als je iets beu bent wat anders gaan doen, slagen of mislukken heb je zelf in de hand. Benodigdheden: Een gezonde dosis lef en creativiteit! Het is niet gemakkelijk, maar als je wilt lukt het wel, geloof me, ik weet waarover ik spreek!

 19. isabelle said,

  on August 20th, 2006 at 8:45 pm

  Tja, mijn dromen heb ik ook al lang opgegeven. Mijn enige droom die ik nu nog heb is de lotto winnen dat ik kan stoppen met mijnen tijd te verprutsen op mijnen stommen bureau. Anderzijds, thank god dat ik ondanks mijn ‘lets go wild keuze’ = stoppen met mijn studies en bij mijn lief gaan wonen, toch nog aan een bureaujobke ben geraakt…

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: