August 21st, 2006

New bugs on the block.

Posted by ishku in iPonder

k kan de keren niet meer bijhouden dat ik de badkamer binnenliep en op een vreemdsoortig beest stootte dat ik dit jaar (en énkel dit jaar) al meermaals in het oog heb gekregen. Figuurlijk.

Het houdt me gezelschap in bad (lees: ik zit helemaal on edge in het sop omdat ik niet wil dat het insect per ongeluk in het water sukkelt en ik bijgevolg misschien twee dagen met gedroogde insectenpootjes en andere smurrie in mijn haar rondloop) en soms komt het uit het niets tevoorschijn wanneer ik mijn handen wil wassen.
MacGyver zou zeggen dat het diertje waarschijnlijk van vochtige omgevingen houdt, waarop hij zijn vinger over de badtegel zou wrijven en met opgeheven hoofd zou zeggen dat het spoor nog vers is.

Maar wat is het en ben ik de enige die zich vragen stelt bij het verschijnsel van deze gevleugelde nieuwe mini-mot on the block?

Kijk eens rond, jongens. Ze zijn er, hoor. Ook in júllie badkamers.

Bjiestje in m'n ooft.

Tenzij wij hier thuis extreem onhygiënisch zijn natuurlijk. Which wouldn’t do wonders for my image, I suspect..

32 Responses to ' New bugs on the block. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' New bugs on the block. '.

 1. wouter said,

  on August 22nd, 2006 at 12:03 am

  Holy shit… :shock:

  Ik zit mij al een hele zomer af te vragen vanwaar die beestjes in godsnaam blijven komen. Bij ons zitten ze trouwens niet in de badkamer maar in de keuken.

  Het is dan toch een landelijke invasie.

 2. lilith said,

  on August 22nd, 2006 at 7:21 am

  Nog nooit gezien.

  Ik zeg dat het een schurftmijt is.

 3. valentijn said,

  on August 22nd, 2006 at 8:19 am

  Hier van ‘t zelfste. En niet alleen in de badkamer, ook in de keuken. Enige remedie die we erop gevonden hebben: opzuigen met stofzuiger. :twisted:

 4. Nice said,

  on August 22nd, 2006 at 10:20 am

  Same here… Tzijn een soort mini-mot vrees ik. Van motten ben ik verschrikkelijk bang dus van het moment dat ik deze zie, sla ik ze direct kapot !!! Maar ze blijven terugkomen… :shock:

 5. Carreet said,

  on August 22nd, 2006 at 10:32 am

  In de Westhoek zijn we der blijkbaar van verlost gebleven.
  (ofwel zijn we properder.)

 6. beebz said,

  on August 22nd, 2006 at 10:46 am

  Why hello there.

  Op mijn werk heb ik ze ook al zien rondkruipen en -vliegen, voornamelijk in de buurt van de computer, de muismat en de printer.

  Ik vind ze wel iets hebben eigentlik.

  En ‘t is MacGyver :)


 7. on August 22nd, 2006 at 11:14 am

  Hier bij ons zitten ook een paar exemplaren. Hopelijk worden er geen koppeltjes gevormd of we gaan met een probleem zitten

 8. Anne said,

  on August 22nd, 2006 at 12:34 pm

  Mijn beste, u bent waarschijnlijk niet al te onhygiënisch ook al zal de naam van de insectenplaag u wellicht op andere ideeën brengen. Idd, ook u bent het slachtoffer van latrinevliegen/aalputvliegjes.
  Eigenlijk vrij onschuldig verschijnsel, maar wel behoorlijk goor. Ik heb ze in mijn algehele even slechts een maal gezien en dat was toen ik op bezoek was op het studentenkot van enkele vrienden die een zeer gore, onhygienische badkamer hadden en aldaar hadden de beestjes zich duchtig vermenigvuldigd. Leuk weetje, ze eten organische afval, zijnde huidschilfers, remsporen in de wc, plasstraaltjes die naast de wc zijn gesproeid etc… Bovendien komen deze beestjes vaak door een slecht sluitende afvoer of beerput naar boven. Het is dus onnodig te zeggen dat je niet wilt dat ze aan je eten komen ofzo. Uitwerpselen en zo meer hebben ook in de verspreiding en ontwikkeling van de pest hun steentje immers bijgedragen.
  Wat kan u nu doen om de kleine goorlappen naar de eeuwige en “elders-e jachtvelden te sturen?
  Eerste stap: Waan je een ware mestboer en koop Lurectron. Dit is een madendoden middel dat boeren gebruiken om maden in hun mest te doden. 200 gr in stukje wcpapier in wc gooien en doortrekken. Dit doe je best pas s’avonds, voor je gaat slapen. Dit gif dood zo de larven.
  Tweede stap: Permas (niet Permas D). Mengen met water en aan de plaats waar de vliegen in je badkamer komen smeren. (bv afloop van lavabo, wc, etc)

  Voor beide giffen geldt dat ze zeer giftig zijn. Wassen dus die handen, alvorens je je boterhammekes naar binnen speelt! Plus, even hypothetisch: je vermoedt dat de newborn vliegen via de doucheafloop de badkamer onveilig maken. Je hebt de gifstappen genomen, een dag later neem je een douche.
  Wat doe je? a) checken of het water warm genoeg is om je vervolgens in de douche te smijten?
  b) douche grondig schoonmaken om alle gifresten weg te spoelen?

  … idd, dat spreekt vanzelf…
  hop hop, op naar de stal aldus!

 9. Anne said,

  on August 22nd, 2006 at 12:35 pm

  dit zijn trouwens tips die ik van de stadsdienst heb gekregen.

 10. Nice said,

  on August 22nd, 2006 at 2:26 pm

  Ik krijg plots een nog grotere weerzin van die beesten. Jekkie!! Ben wel blij dak ze ook alleen nog maar op kot heb gezien en niet thuis… Lurectron en Permas staat op de boodschappenlijst!!

 11. millie said,

  on August 22nd, 2006 at 4:11 pm

  Onze tuinmuur ziet er zwart van.Ik denk dat het beschimmelde fruitvliegen zijn of een kruising tussen een mot en een fruitvlieg
  Gelukkig eet onze poes Muffie ze graag en hij heeft er zelfs een tactiek voor: van de muur likken
  Misschien kun je je huisdier deze tactiek aanleren (zo is zijn maag ook gevuld)

 12. ishku said,

  on August 22nd, 2006 at 5:47 pm

  Holy hass. Mades. Latrinevliegjes?

  Ik wou het eigenlijk niet echt weten.. :neutral:

 13. freaq said,

  on August 22nd, 2006 at 6:33 pm

  Torhout is alvast latrinevliegenvrij verklaard!

 14. Liesbet said,

  on August 22nd, 2006 at 8:18 pm

  Ze zijn uit op de Beatlesdoos. (i)

 15. Jenny said,

  on August 22nd, 2006 at 8:38 pm

  Fruitvliegjes. Heb je misschien veel fruitshampoo en fruitdouche in de douche staan?
  Okay, die was erg lame, maar goed. Zonder grap, ik dacht gelijk dat het een fruitvlieg was.
  Heb gehoord dat huis-tuin-keuken-recept: een glas azijn met scheutje citroen erin helpt. Het killt die beesten..misschien kan je dat proberen?

 16. ishku said,

  on August 22nd, 2006 at 8:41 pm

  Maar ze moeten zij nie dood voor mijn part.
  I mean, ik wéét hoe ik een vliegenklopper moet hanteren, hoor.. :)

  Zolang ze er niet zo revolting uitzien zoals ze waarlijk zijn, kan ik het aan.

 17. the hankster said,

  on August 25th, 2006 at 3:30 pm

  Inderdaad!
  Moeten die beestjes nu dood? Het enige wat ze doen is uw fantasie op hol doen slaan, met al die verhalen over stront en zo. Ge zou eens moeten weten wat ge allemaal in uw mond steekt zonder dat er van die vliegjes in de buurt zijn.
  Deze kleine rakkertjes heten ‘motmugjes’. Ze komen inderdaad voor in vies water, maar ze zijn de grootste concurenten van de gewone mug. Dus, hoe meer motmugjes des te minder zuigmugjes! En deze zijn dan nog eens heel gemakkelijk te pakken, de lomme sufferts. Wat van een gewone mug niet kan gezegd worden.

 18. anne said,

  on August 27th, 2006 at 11:17 am

  hankster, het verschil is echter dat je meestal wel de moeite doet om geen stront en andere vuiligheid vrijwillig in je mond te steken. Daarom wassen wij hier thuis groenten, daarom eten we niet uit de wc, steken we geen kaka in onze mond en verdelgen wij in anologie met het voorgaande onze latrinevliegjes.
  Anders kan je ook redeneren: tja, kakkerlakken en ratten, dat is mss vies en onhygiënisch maar wie weet hoeveel gorigheid ik anders al binnenkrijg? Laten we die kakkerlakken en ratten dus maar lekker laten leven en ondertussen gezeliig op “ne kak” knabbelen. Smakelijk!

 19. i. said,

  on August 27th, 2006 at 4:19 pm

  Gewone vliegen die zitten ook op kaka van honden en al en dan op uw eten.
  En die aalmuggen komen eigenlijk nooit op eten zitten. noch op mensen, eigenlijk. ze zitten gewoon een beetje verdwaasd te wezen op de badkamermuur.

  ik denk dat mijn meneer vooral bedoelt dat het echt niet noodzakelijk is om de hele boel vol gif te spuiten om die beestjes weg te krijgen. Gif, dat is ongezond. Om nog maar te zwijgen over slecht voor het milieu.

  Zo. En nu gaan henk en ik gezellig keuteltjes knabbelen terwijl we naar een DVDke kijken.

 20. anne said,

  on August 27th, 2006 at 4:40 pm

  Idd vliegen “huisvliegen” zitten ook op uitwerpselen enz, maar die slaag ik dan ook dood. Niet alleen omdat ik het vieze beesten vindt, maar ook omdat ik ze uitermate irritant vindt. Zo van die latrinevliegjes heb ik zelf nog nooit gehad, maar wel al gezien bij vrienden op kot, en ik zou ze echt zonder twijfelen te lijf gaan met vergif. Omdat ik ze vies en irritant vindt. Ik zou niet echt met een fris gevoel uit de douche komen. Natuurlijk staat het iedereen vrij te doen wat hij wil, en als mensen tegen vergif zijn (waar ik overigens niet echt een voorstander van ben) dan begrijp ik zeker dat ze dat niet willen gebruiken. Als mensen op ne kak willen knabbelen mogen ze dat van mij overigens ook. Niks op tegen! Zolang ze daarna maar niet in mijn gezicht komen babbelen enal…

 21. ishku said,

  on August 27th, 2006 at 6:37 pm

  Good God, people, het zijn maar vliegjes.

  Er zijn bezillions of bacteriën in de wereld. Overal, niet aan te ontsnappen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn bed vol met huisstofmijt zit, not to mention mijn tapis-plein. Maar ik zie het niet, ik voel het niet, noch ruik ik het, so what should I care?

  Same met de vliegjes, zolang ze niet op mij komen zitten of kleine keuteltjes in mijn kleren leggen, kan het mij allemaal niet schelen, ze.

 22. anne said,

  on August 28th, 2006 at 8:24 am

  Met huisstofmijt zou ik trouwens ook maar oppassen. Blootstelling aan huisstofmijt kan allergieën doen ontwikkelen. Je kan dus op latere leeftijd een allergie hiervoor ontwikkelen. Dat kan jij nu misschien ook zever en niet erg vinden om te krijgen, maar geloof me het is geen pretje om daar allergisch aan te zijn.
  En kijk zo kan je natuurlijk over alles blijven speculeren dat er ergens wel vuil zit maar dat het jouw niet stoort. Het is enkel een kwestie van verschillende hygiëne-opvattingen he. Als ik in Marrokko op reis ben stoor ik me ook niet echt aan de vele kakkerlakken die over mijn bed lopen, om over gore vliegen nog maar niet te beginnen. Als ik thuis ben wil ik dat het proper en hygiënisch is. Dat ik hogere hygiëne-eisen stel maakt me niet “bekakt”, dat jij er mindere stelt maakt je niet “vuil”. Laten we het er dus maar op houden dat onze opvattingen gewoon anders zijn… and that’s how the cookie crumbles. (maar niet op mijne -jaarlijkse gestoomde tegen huisstofmijt-tapis-plein)

 23. ishku said,

  on August 28th, 2006 at 4:51 pm

  Ik heb allergieën :)
  That is, ik hád allergieën.

  Kan teveel blootstelling ook niet voor immuniteit zorgen? A-ha!

 24. anne said,

  on August 28th, 2006 at 5:08 pm

  Allez, dan is dat kakskes knabbelen voor de tv toch nog ergens goed voor geweest ;)
  Nee serieus, ik denk niet echt dat blootstelling bij allergieën zomaar voor immuniteit zorgt. Vaak is het zelfs zo dat je allergieën erger en erger worden hoe vaker je je blootstelt aan de reagent. In elk geval zou ik eerder denken dat je allergie gewoon is overgegaan met ouder te worden, dit komt wel vaker voor.

  http://www.sweetlove.be/br_huisstofallergie.html

 25. ikzelve said,

  on September 3rd, 2006 at 6:24 pm

  een allergie is per definitie dat je lichaam zich verweert tegen vreemde stoffen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn. Overdreven immuun proberen zijn tegen ongevaarlijke dingen dus.

  Allergieen bestrijd je volgens modern onderzoek best door als kind (liefst baby) geregeld in contact te komen met allerlei rare stoffen. Mensen met een geit op de kamer worden later minder gemakkelijk allergisch.

  echt

 26. william thomas degens said,

  on October 10th, 2006 at 12:42 pm

  Schaamstreek mot!
  Legt haar eitjes bij de vrouwelijke homo-sapience in en op de erogene zone.
  Ongeveer 1.000.000 eitjes.
  Enige remedie is, wetenschappelijk vastgesteld, flink luchten van die erogene zone en het liefst bij volle maan op het dak.
  Met het jachtgeweer zou overkill zijn. Niet doen dus.

 27. anoniem said,

  on December 21st, 2006 at 6:18 pm

  mijn oma heeft ze ook het zijn aalputvliegjes en ze kom van onder je huis of waar ergens een put zit

 28. anoniem said,

  on December 21st, 2006 at 6:21 pm

  http://www.nieuwsblad.be/Nieuws/Detail.aspx?ArticleID=G6M7T24B ga naar deze site en lees meer over de aalputvliegjes

 29. Arnaud said,

  on May 28th, 2007 at 6:50 pm

  Anne, dank je.
  Ik heb er nu 300 per dag, word er gek van, ga met het vergif aan de slag.
  Kan moeilijk de badkamer slopen…

 30. lince said,

  on June 12th, 2009 at 3:10 pm

  danku voor al de informatie iedereen nu weet ik tenminste wat de naam is.
  ze zijn verschenen idd toen we de aalput :grin: open deden

 31. kokuten-nagakura said,

  on March 12th, 2010 at 3:15 pm

  Het zijn duidelijk latrine vliegjes
  egt super irritant
  leven vooral in kruipruimtes en verspreiden zich via leidingen en vochtige en/of kleine ruimtes door het huis

  krijg je moeilijk weg.. moet je meestal een specialist voor langs laten komen + een check om te kijken (met al die zooi waar hij mee aan de gang gaat) nog overlevenden zijn…

  echt hard to kill.. zitten in de keuken bij ons op werk.
  hebben de deksel naar de kruipruimte dicht getaped, kleine gaatjes gedicht en savonds de stop in de bak.
  ze komen toch binnen… (maar wel aanzienlijk vermindert)

  ze leven vooral op organisch afval dus dan heb je waarschijnlijk wel ergens een kleine lekkage zitten.

 32. Kipkeuj said,

  on August 5th, 2010 at 8:35 pm

  Alè alweer veel bijgeleerd over die stomme beestjes die mij echt irriteren.
  Heb er nooit last van gehad, tot de beerruimers den beerput volledig leeg, dus droog hebben getrokken. Eens proberen met de gezegde produkten, want azijn heb k er al genoeg in gekapt, en helpt blijkbaar niet.
  Grtjs x

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: