October 18th, 2006

The Season ticket to Insanity Land.

Posted by ishku in iPonder

Naarmate de dagen korter worden en geelbruin gebladerte verkiest niet langer aan een tak te hangen, verdubbelt de activiteit in het deel van mijn hersenen dat mijn fantasie beheert. Net zoals het kind in mij een spreekwoordelijke baxter adrenaline toegediend krijgt wanneer Frank Deboosere voorspelt dat de weergoden voor de komende dagen bijzonder guur & donker weer in petto hebben, in de vorm van bàkken sneeuw, hagel zo dik als bolleketten en donderwolken die zo zwart zien dat je vlug een Jehova-getuige bij de kraag zou grijpen om de weg naar de dichtsbijzijnde apocalyps-proof schuilkelder uit hem te schudden. En dan zijn er nog de brandende kachels die je uitnodigen om een uur aan een stuk in het vuur te staren, of je kan ook iets productief doen en een boek ter hande nemen. Al badend in een warme gloed, word je meegezogen in één of ander nutsy verhaal, terwijl de hond die aan je voeten ligt, je verzekert dat je nog altijd in Deinze woont in het jaar 2006. Sometimes; unfortunately.

Normaal loop ik rond deze tijd van het jaar steen en been te klagen dat het om zeven uur ’s ochtends én ’s avonds donker is, dat het véél te onmenselijk is om in mijn kille zolderkamer uit bed te stappen en dat elke druppel herfstnat op mijn kapsel er één te veel is, maar dit jaar is het anders. Toen ik gisteravond mijn laatste Harry Potter boek na zevenhonderd en zoveel pagina’s dichtsloeg en ik mezelf in een staat van wanhopig hongerig naar meer bevond, kwam ik tot inzichten die alleen de duistere -ober & -embermaanden met zich kunnen meebrengen.

See, ik dacht altijd dat de wintermaanden gelijk stonden aan een tijdelijke breakdown van alle menselijke activiteit en je levenlust met zowat 75 procent afnam terwijl er in ruil zes kilo gezichtsvet bijkwam. Ik dwaalde uitzonderlijk, zoveel is duidelijk. Als je er namelijk eens bij stilstaat, zoals ik klaarblijkelijk heb gedaan, biedt de schaduw van het najaar màssa’s extra ruimte aan. And I’m talking about square miles here.

Stap even met me mee:

Je staat in een donkere ruimte. Je kan niet met absolute zekerheid zeggen wie of wat rondom jou hangt, bijgevolg wordt er ruimte gecreeëerd voor dingen die er zóuden kunnen zijn. Goed and/or/not slecht. Alsof je fantasiegebied lik 3 meter uitbreidt en bijna tot aan zandbak reikt.

En dàt is wat ik leuk vind aan winter en herfst. De magie van wat kan zijn. De realiteit gehuld in een sluier van mist, regen en hagel, en bedekt onder een tapijt van bladeren, sneeuw en morre.

Zeg nu keer zelf: Is het niet makkelijker om in december in een Sinterklaas te geloven die jaarlijks alle brave kinderen beloont met goodies, dan in een paaskonijn dat in de lente all the way uit Rome komt om chocla eiers in je tuin te komen leggen? Say it with me people: “Why yes it is!”

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij lijkt met het vallen van het blad de deur naar ‘Insanity-Land‘ altijd een centimeter of vier meer boven mijn jaargemiddelde open te zwieren. In de duisternis slaag ik er altijd in om juist dat tìkkeltjen meer in dingen te geloven. “En hebben we dat allemaal niet soms een beetje nodig?”, zei ze, heel goed beseffend dat de boodschap van deze tekst gevaarlijk dicht naar Coca Cola-kerstspotjes neigt toe te leunen waardoor ze tot het wijze besluit kwam om er maar een eind aan te breien. Maar niet zonder iedereen een vette, non-seksuele knipoog toe te werpen.

En als je hem niet gekregen hebt, is het omdat je niet gelooft in Disney en Jezus!

14 Responses to ' The Season ticket to Insanity Land. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' The Season ticket to Insanity Land. '.

 1. lilith said,

  on October 19th, 2006 at 7:23 am

  “donderwolken die zo zwart zien dat je vlug een Jehova-getuige bij de kraag zou grijpen om de weg naar de dichtsbijzijnde apocalyps-proof schuilkelder uit hem te schudden.”

  Bahaha. :mrgreen: Geniale post, dinge. :)

  Welke Harry Potter was het, feitelijk?

 2. maxentia said,

  on October 19th, 2006 at 8:10 am

  Ik voel me precies zo, ik kan het alleen zo schoon niet zeggen. Hier was vorige week na mijn avonddienst de straatverlichting kapot toen ik naar huis fietste en ik begreep direct probleemloos waarom ze vroeger in Lange Wapper, Kludde, moerasgeesten en meer van dat lekkers geloofden.

 3. Pieter-Paul said,

  on October 19th, 2006 at 11:25 am

  De winter is fantastisch!
  Ik haat mensen die er constant over klagen hoe koud en somber het dan wel niet is.
  Zo’n heerlijk seizoen!
  EN! De lente wordt er des te mooier door!

 4. Roedi said,

  on October 19th, 2006 at 11:33 am

  als jong kind in Brasschaat, toen dat nog een dorp was en geen volgebouwd suburbia, kon je op donkere winteravonden maar beter niet te laat op straat komen, want dan ’sprong den beer (den duvel) uit het struikgewas en moest ge hem op uw rug dragen zolang hij wou!’ :roll:

 5. freaq said,

  on October 19th, 2006 at 2:03 pm

  Daarmee dat er nu zoveel oude peekes helemaal voorovergebogen lopen! En ik maar denken dat die op zoek waren naar verloren kleingeld.

 6. ishku said,

  on October 19th, 2006 at 6:22 pm

  :mrgreen:

  ‘t Ies den beer, hé Harry. Den beer.

  (@ lilith: Order of the Phoenix, en nu nog lijk 5 maand of wadiest wachten op de nieuwe (n) )

 7. lord cms said,

  on October 19th, 2006 at 9:31 pm

  that’s magic indeed ;-)
  ik heb zo mijn eigen magic momnts and thoughts… :-) i am the wizard of niet Oz maar eentwadanders

 8. nathalie said,

  on October 20th, 2006 at 8:06 pm

  ik ben het met lilith eens: geniale post! ‘t is ook dat je manier van denken verandert met het vallen van de bladeren, het verduisteren van de uren. er zit meer sentimentele fijngevoeligheid in de lucht, meer donkere eenzaamheid.

  ‘t is dat ‘t zo’n ’schoon’ gevoel is, anders zou ik snel vloeken op de wisseling van de seizoenen…

 9. Zaloezie said,

  on October 23rd, 2006 at 7:01 am

  Herkenbaar. Ik heb zo’n Edward Scissorhands-ding going on. Ik hoop dat het snel sneeuwt.

 10. Mikaël said,

  on October 23rd, 2006 at 9:31 pm

  Juffrouw Ishku, uw doldwaze avonturen in mijn geboortestad blijven me verrassen.
  Zou u ook voor wat funky RSS van uwentwege naar onzentwege kunnen zorgen zodat we allen verrast kunnen blijven ?

 11. lilith said,

  on October 24th, 2006 at 2:49 pm

  Ishku heeft RSS, hoor.

  http://www.ishku.be/weblog/?feed=atom :eek:

 12. Mikaël said,

  on October 25th, 2006 at 9:55 pm

  Hewelduh :-)

 13. togybaw said,

  on November 2nd, 2007 at 12:59 pm

  I have cindy see myselfin girl, she would put it like porno space someone to.

 14. nrirrapul said,

  on November 17th, 2007 at 8:33 am

  fake natalie portman

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: