October 27th, 2005

Mus in haard.

Posted by ishku in Uncategorized


Vanochtend stond ik op (three cheers for that), trippelde de stenen trap af en merkte, toen ik de living betrad, dat mijn bigbonede kat stokstil naar de kachel stond te staren. Het parafix-mopje dat ik terstonds uit mijn mouw schudde verdween in het zwarte gat that is onze onbewoonde leefkamer en ik benaderde mijn kat met een vragende blik in mijn ogen waarop ze antwoordde met een ‘heeercgh’.
‘Heeerfgh’, bracht ze nog eens uit terwijl ze onophoudelijk met haar voorpoot aan de kacheldeur stond te krabben. Ik kan alleen maar vermoeden dat ze effectief miauwen voor posers vind ofzo. Wahaaay too commercial and all.

Ik deed het venstertje open en liet de kat haar onderzoek uitvoeren. Ze snoof, ze keek, snoof nog eens en mijn instincten vertelden me al gauw dat ik hier niét te maken had met de underground Inspector Columbo van de kattenwereld.
‘Vatten die koe!’, dacht ik bij mezelf en ik legde mijn oor voorzichtig te luister. Niet de meest intelligente beslissing van de wereld, wetende dat we de laatste tijd ’s ochtends en ’s avonds wel eens vergast worden op een trippelfestijn van kleine pootjes die naar alle waarschijnlijkheid niet afkomstig zijn van Carebears, Freggles of andere donzige critters die over hun eigen TV-show en modelijn beschikken.
(En maar goed ook, want hoe ontnuchterend zou het niet zijn om op een ochtend een dode paarse Carebear in je muizenval aan te treffen? Sommige creaturen zijn écht beter af in de geborgenheid van de fantasiewereld, niewaar?)

Een vijftal minuten later legden we ons bij de nederlaag neer en ging het leven alweer zijn gewone gang; ik reed gezwind het gras af en zag mijn hond zijn deathwish koesteren door zich met de regelmaat van de klok voor de grasmachine te gooien &
vervolgens hondsdol te rennen voor zijn leven, en antwoordde zoals elke keer mijn meetje me vraagt of het lastig is, met een ja en een pijnlijke zucht. Maar plotsklaps trok een door merg en been snijdende schreeuw mijn aandacht; bron: living.

‘Er zit iets in de kachel, Kim! Het liep naar boven! ‘t Was zeker een radde, Kim!!’, riep mijn moeder en ze wees de plaats delict aan alsof de Ratmobile zich elk moment voor de deur zou parkeren en de daarbijhorende rijzige Ratman ter hulp zou binnenstormen.

‘Ik ga’t vuur aansteken!’, zei ze tenslotte. ‘Ik ga die motherfucker keihard verbranden, verdomme!’, loog ik er, jullie sensatielust voedend, bij.

Meanwhile was er een kwartier voorbijgegaan sedert de eerste vlammen en rookpluimen onze haard sierden en geleidelijk aan schakelden mother dear en mezelve terug over naar alarmcode groen, alwaar de dagelijkse beslommeringen van Karl & Susan van Neighbours onze onverdeelde aandacht opeisten. Karl en Izzy zaten wederom onbeschaamd met elkaar te flirten toen mijn moeder alweer haar keel wist open te zetten.. (Edvard Munch, eat your heart out!)

‘ER ZIT IETS IN HET VIER!’
‘EN HET VLIEGT!’

Wat toen volgde, was een aaneenschakelijk van helfhaftige acties dus hou je goed vast want het ging bijzonder snel en ik zou niet willen dat mijn koelbloedigheid jullie keihard uit jullie stoelen blaast.

Ik schoot naar de kachel, zag dat het een musje was dat in het vuur rondvloog, deed tegen mijn moeders instructies in de deur open, de mus vloog eruit en bafte tot tweemaal toe vlak tegen de ruit terwijl ik een stuk gilet van de stoel greep en poogde het beestje te vangen en bedekken van zodra ik er de kans toe had. Zowel kat als hond wisten niet waar ze het hadden en vluchtten alle kanten uit tot ik er fantastisch genoeg in slaagde om het arme vogeltjen buiten in de struiken te zetten waar het meteen wegvloog, tussen de daken in.

Needless to say dat ik foshow keihard in de hemel ga terechtkomen en er waarschijnlijk nog een meet & greet met God, onze Vader bovenop krijg ook. En jullie? Wat is jullie goede daad van vandaag of deze week? Kijk hoe hard ik de interactie probeer aan te zwengelen, zegt.

Ik besef trouwens ten volle dat ik met mijn titel alle spanning uit deze cliffhanger heb gezogen, maar ik vreesde dat ik met ‘Dode paarse Carebears’ enigszins het verkeerde volk zou aantrekken..

3 Responses to ' Mus in haard. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Mus in haard. '.

 1. EL Mystica said,

  on October 28th, 2005 at 7:42 am

  Een Column in De Standaard verdien jij! Zelden zo genoten van een blogpost als nu.

  Mijn goeie daad vandaag (gisteren eigenlijk, maar anders is mijn antwoord op je vraag zooo verkeerd) : Ik ben vroeg opgestaan op een vrije dag!

 2. Hooch said,

  on October 28th, 2005 at 7:55 am

  En hoe zit het nu mee die radde?

  Kijk vannacht maar eens onder uw bed als ge gaat slapen..

 3. tomadde said,

  on October 29th, 2005 at 7:08 pm

  Zoals gezegd, moest HUMA bestaan, ge had er een wekelijkse, dikbetaalde column in!

  Fantastico … again!

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: