April 18th, 2006

Babyblogs.

Posted by ishku in Uncategorized

Ik begrijp de liefde en trots die nieuwbakken ouders voelen. Heus wel. Het gaat ‘em tenslotte om een liefdesproduct dat helemaal gebouwd is uit hen beiden en dat is mooi, dat is romantisch, dat is wijs.

Wat niet wijs is en zelfs integendeel heel erg fout is, is een (blogspot) babyblog ineenknutselen, beste ouders. Niet alleen zal blogspot.com wellicht niet meer bestaan wanneer jullie baby effectief geïnteresseerd is te weten wat jullie destijds hebben neergepend over slapeloze nachten & yukky babyvoeding, hij zal zich op dat moment waarschijnlijk doodschamen voor de mumbo jumbo die jullie tentoongespreid hebben op het world wide web at the height of blog-popularity.

“Verschillende leefwerelden.”, zeggen jullie. “Gij begrijpt dat niet omdat ge nog te jong zijt. En te harteloos!”
Misschien. Maar ik kan het niet verhelpen.
Wanneer ik comments lees zoals:

“Helaba langslaperke, keitoffe T.T. - kuip (whateverthehellthatmaybe), meganatte speeltobbe!! Maxisofte oliesmering!! Proficiat voor papa-zoekmachine bij het zoeken van de juiste pampersize (oversized). Mama is tevreden over je rustpauses. Tot nog eens, maar dan liefst in wakkere toestand, Kusjes xxxxxxxxxxxxxxxx.”

dan staar ik mijn scherm aan, knipper een stuk of 4 keer met mijn ogen en stel mezelf de vraag “is she serious?”, draai me om, kijk mijn 699-foto van Wouwter Deprez aan en vraag ik aan hém: “Are they serious?”. Hij antwoordt niet, maar ik wéét dat hij hetzelfde denkt. Hij denkt van: “Ja. Toch voos hé, die evolutie?”

Papa schrijft een blogpost in de ‘ik ben de baby, ik’-persoon, genaamd: “Ik heb graag dat ze aardbeiconfituur op mijn tuut smeren.”, mama zegt: “Jahahaha! Dadies! xxx”, en zo is de cirkel rond? Zegt de moeder dan: “Hé, ga eens van de bureaustoel, dan kan ik antwoorden en zeggen dat ik blij ben dat hij zoveel slaapt enal. Later gaat hij daar zéker kunnen mee lachen!!” Dat is de betekenis van de babyblog? Kunnen ze dat thuis niet bespreken? Of er een mooi scrapbook rond maken? Of dat face to face tegen de baby zeggen?

Het antwoord daarop, beste sportvrienden, is neen.
Neen, want dan kunnen de andere bevriende moeders niet guitig antwoorden en eveneens in de ‘ik ben de baby, ik’-persoon spreken en dingen zeggen zoals:

“Hé, ik ben Claudia, een klein meisje van 1,5 jaar die blij is dat je een meisje bent, dan heb ik er weer een vriendinneke bij. Ik wil jou graag eens snel ontmoeten, dan kunnen we gezellig in onze (waarschijnlijk grammaticaal heel erg foute) babytaal eens kennis maken.”

Je kan me onverdraagzaam noemen en beweren dat het internet groot genoeg is voor iedereen, maar als ik ooit 1 dag (postnataal of niet) een “ik ben de baby, ik”-blogpost maak en er hartelijk kan om schuddebuiken samen met mijn andere vriendin-moeders, dan mag je me gerust uit een rijdende auto duwen en met gebalde vuist “domme kalle” roepen terwijl ik dolletjes over de baan tol.

Whatever happened to een eenvoudig aan de haard gemaakt baby-scrapbook terwijl je met je één been de baby’s kribbe schommelend houdt en je met het ander de slapende hond aait, vraag ik mij dan af.

34 Responses to ' Babyblogs. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Babyblogs. '.

 1. Flurk said,

  on April 18th, 2006 at 10:13 pm

  spot on!! al dienen zever. Ze zouden nekeer moeten bloggen wat die kleine werkelijk zegt, maarja hoe schrijf je nen hoop gekwijl neer natuurlijk… mo’problems

 2. Rikea said,

  on April 19th, 2006 at 12:00 am

  Voila, zo denk ik er ook over. Het is bijna zo erg als dagelijks allerlei foto’s van je kinderen op internet pleuren, met de verhalen erbij. Allemaal goed en wel dat je je vrijheid van meningsuiting wil benutten, maar laat je kinderen dat ook zelf kiezen, toch? Later, zelfs als de blog van mama of papa al lang verwijderd is, staat alles nog in het internet-archief. EN… zal zoon- of dochterlief er later akkoord mee gaan dat duizenden mensen z’n jeugd van dag op dag konden volgen? Z’n uiterlijk? Té Truman Show voor mij, sorry.

  *eerste date* “zeg schat, ik heb u eens gegoogled…, gij zijt die zoon van die blogster! nog altijd last van uw darmen? doet straks de groeten aan uw mama hé, zij kent u echt goed vind ik”

 3. I wish said,

  on April 19th, 2006 at 6:35 am

  Oei. En ik begon u juist een sympathieke te vinden.
  Toch vriendelijk om meerdere malen te citeren uit de blogspot van m’n dochter.

  Laat ik het zo toch een beetje verduidelijken. Zaken als Flickr, Photoblog, … zorgen ervoor dat je foto’s kan tonen aan vrienden die ver weg wonen (Brazilië, Antwerpen, Getnbrugge, …). Handig, niet?

  Als er een baby is, wil je dat graag wat inkleden. Vandaar de babyblog. Vroeger een fotoboek, nu een blog. Maak u maar geen zorgen over de bewaarwaarde. Daar werd voor gezorgd.

  Dat er op die blog comments komen van grootouders en vrienden, dat is logisch, me thinks. Dat die al wat kinderlijk zijn, …

  Ik probeer me even in te leven, maar het vermoeit me wat. Blijkbaar zit het echt wel diep als je de blog zo diep uitgespit hebt.


 4. on April 19th, 2006 at 7:55 am

  ik zit hier weer te giechelen achter mijn computerscherm met jouw blog :) je slaagt erin je mening op zo’n droge en ironische manier te ventileren dat je niets anders kunt doen dan lachen!
  je hebt trouwens overschot aan gelijk. niet alles moet op internet komen, er zijn ook nog dingen die privé zijn, niet waar? maak als ouders dan een lekker ouderwets plakboek. baby is daar gegarandeerd heel erg gelukkig mee als ie 20 jaar verder is. maar een blog waarop iedereen zijn/haar blote kontje kan bewonderen? kan soms beschamend zijn…

 5. bruno said,

  on April 19th, 2006 at 8:39 am

  ik vind dat alles op internet moet kunnen. Het is een beetje gelijk met TV: je hoeft er niet naar te kijken, je hoeft het niet te lezen.
  Dit gezegd zijnde: als ik ooit verlicht despoot word, dan moet iedereen een blog hebben en diegene met de grappigste blog geef ik belastingsvoordeel!

 6. sunnymoon said,

  on April 19th, 2006 at 8:39 am

  :D Right on! Een mens zou bijna gaan denken dat je spontaan mentaal begint te debiliteren bij de geboorte van kroost, aagh! Indien de baby zich nu eens aan het mentale niveau van de ouders zou aanpassen, dan kon men het zwangerschapsverlof vullen met het poneren van filosofische aforismen. Of op z’n minst hier en daar eens een sarcastisch moptsje.

 7. lilith said,

  on April 19th, 2006 at 10:11 am

  En toch zijn er geweldige babyblogs als die van dooce, die elke maand een newsletter schrijft aan haar dochtertje Leta. Geweldig zijn die, en ik zweer dat als ik ooit een kind heb ik identiek hetzelfde zal doen. Zie: http://www.dooce.com/archives/newsletters/.

 8. Deinzeke Deinzeke He's Ebenzer Good said,

  on April 19th, 2006 at 11:05 am

  Ik wil het opnemen voor I wish. Niet zozeer omdat de weblog van zijn dochter zo fenomenaal is. Gewoon omdat van dat nostalgisch gewauwel als: “Whatever happened to een eenvoudig aan de haard gemaakt baby-scrapbook terwijl je met je één been de baby’s kribbe schommelend houdt en je met het ander de slapende hond aait, vraag ik mij dan af” kant noch wal raakt. Baby-scrapbook? I’ll tell you what happened: Verbrand in den haard! Zoekgeraakt in de verhuis! Meegenomen door papa die niet meer bij ons woont! Ondergekwijld door kleine zus! Verkocht op de rommelmarkt! Onleesbaar vergeeld door de zon! Ondergekakt door de hond! Versnipperd in de grasmachine! Bevuild door een omvergevallen kop BlueMountain koffie! Dat is er gebeurd!

  ‘t is maar om te lachen hoor. Ik vind het alleen vreemd dat ik op een blog moet lezen dat je niet zo goed tegen blogs kan. Want wat je over babyblogs zegt, kan je zeggen over alle blogs, ook over de ishku-blog. Whatever happened to een eenvoudig aan de haard gemaakt dagboek terwijl je met één been een stapel boeken in balans houdt en met het ander je slapend lief aait, vraag ik me dan af. Maar dat vraag ik me niet al te lang af. Moet nog 27 blogs lezen.

 9. Zaloezie said,

  on April 19th, 2006 at 11:12 am

  Bloggen is zooo 2004.

 10. ishku said,

  on April 19th, 2006 at 5:54 pm

  Ik zeg niet dat ik meer bestaansrecht heb dan babyblogs, ik ben gewoon van mening dat zo’n blogs te banaal voor woorden geworden zijn door het feit dat ze uit de grond schieten lik paddestoelen on acid. En meestal niet zo goed zijn.

  Andere mensen mogen daar van houden, en iedereen mag er één beginnen, maar ik heb het er gewoon niet voor, ik uit dat en daar is niets mis mee.

 11. jessie said,

  on April 19th, 2006 at 6:30 pm

  Hehehe.

  Een babyblog zelf, daar is niets mis mee, maar ik krijg het ervan als ouders in de “ik ben de baby, ik”-taal beginnen kletsen. UW BABY SPREEKT NOG NIET, LAAT STAAN DAT IE KAN TYPEN *Argh* Zelfde met uitspraken als “wij zijn zwanger” WIj? GIJ ja, kalle. Uwe vent is niet zwanger. *nods head*

 12. Zaloezie said,

  on April 19th, 2006 at 10:48 pm

  Maar hij is wel in verwachting, schat.

 13. ChasTT said,

  on April 19th, 2006 at 10:57 pm

  Ik heb meer over bloggen geleerd, dan over wat anders. Blij dat ik niet eerder gereageerd had, of zelf nog niet geblogd heb for that matter! Ik zou ook nog stommiteiten begaan hebben. Wat een controverse, zeg!

  Ik zou willen beginnen met te zeggen dat ze nog altijd even sympathiek is, zenne, ons ishku. Het is niet omdat ze een fout maakt, dat… soit, you’ll get my drift.

  Er is niets mis met een mening te uiten, Ishku. Maar jou kennende, overstijgt je creativiteit toch het nodige peil om de voorbeelden die je aanhaalt te doen overkomen alsof je ze zelf verzonnen hebt, zo niet om ze effectief uit je duim te zuigen.

  Want je maakte een good point, en je gaf good advice. De fout die ik er in zie is dat het voorbeeld dat je aanhaalde, zo specifiek en next-door was dat het individu in kwestie zich onmiddellijk herkende. Hoe reëel een probleem ook mag zijn en hoe goed ook je advies, het belandt onmiddelijk in de vuilbak bij degene die er op die manier mee geconfronteerd wordt (of het moest zijn dat hij al heilig was).

  Na het uitspitten van die blog, heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat sommige threads effectief een paswoord vereisten. Dat om maar te zeggen dat I wish er tot op zeker niveau al bij stilgestaan had en dat er wel gevallen zijn die je goeie raad nog veel beter kunnen gebruiken, wat mij bij het volgende probleem brengt:

  Je hebt het voorbeeld zodanig aangebracht dat die erger gevallen zich al te gemakkelijk niet meer aangesproken voelen, waardoor je goede raad ook voor hen in dovemansoren kan vallen. Bon, deze lange uitleg was eigenlijk in de hoop dat het beste van jezelf ook anderen ten goede zal komen, want ik had deze reactie ook in één woord kunnen geven:

  Blogroddel!

  Voor de babybloggers (in het algemeen, ok!):
  Ik zag aanvankelijk niet een probleem in de “ik ben de baby, ik”-taal, maar na het zien van een voorbeeld wel. Het geeft aanleiding tot overdrijven.
  Het betreft hier een intiem gebeuren, overweeg goed wat wel en niet aan het grote publiek kan getoond worden. Neem een voorbeeld aan de babyvoetjes van hieronder. Ishku still rules.

 14. Liesbet said,

  on April 20th, 2006 at 12:04 am

  She sure does. (l)

  Hoedanook, ik deel in haar mening. Als je iets wil nalaten voor uw pasgeboren kind is een muntgroen boek vol bloemetjes en geschreven gezegdes van familieleden toch véél wijzer? Het internet maakt mensen lui en ongeïnspireerd, dát zeg ik u jonges!

 15. lilith said,

  on April 20th, 2006 at 10:47 am

  Allez gastn, ik vind het al helemaal oke dat mensen effectief moeite doen om iets na te laten voor hun kinders.

  Ik heb nooit een muntgroen boekje gekregen, en ik ging een eigen website ook wel tof gevonden hebben zullej. :(

 16. Vinnie said,

  on April 20th, 2006 at 1:32 pm

  Ik zit er al een tijdje over te denken wat ik er van vind en ik kan er eigenlijk niet veel zinnigs over zeggen behalve dat ik het zeer spijtig vind voor de betrokkene die een goeie vriend is, hij probeert uitdrukking te geven aan het ouderlijk geluk en wordt aan de hand van letterlijke citaten belachelijk gemaakt. Voor de rest is iedereen in zijn recht en heeft iedereen gelijk. Schrijf rap iets nieuws Ishku, dat dit naar beneden opschuift.

 17. K. said,

  on April 20th, 2006 at 4:41 pm

  Ma enfin, de discussie! Ieder zijn eigen gedacht, toch?

 18. ishku said,

  on April 20th, 2006 at 5:26 pm

  The true story:

  Eergisteren kwam ik op de blog in kwestie terecht en ik heb een drietal posts gelezen toen ik tot de conclusie kwam dat ik zo’n blogs langs geen kanten adorabel, lieflijk of grappig vind. Ze vergelijken met Dooce gaat helemaal niet, juist omdat zij het grappig houdt en niet veranderd in een 2-jarige kleuter overnight.
  Ik heb niets tegen I Wish enco persoonlijk, want *rinkelt met bel*, ik kén ze helemaal niet. Maar dat betekent niet dat ik niet mag zeggen dat ik zo’n blog vrij haha vind, en moest ik een blog aangehaald hebben waarmee niemand enige banden had, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Want iédereen heeft al gelachen met mensen die zich op Redbox en aanverwanten aanbieden, en dat is dan wel OK?

  Raad geven was niet mijn bedoeling en ik denk dat ik het in de post vrij duidelijk gemaakt heb dat ik weet dat mijn mening niet iedereens mening is, en dat iedereen vrij is te doen en te laten wat hij wil. Het was gewoon een gevoel dat ik had op dat moment (en nog steeds heb btw) en dat ik wou uiten. Ik wil niet gaan nadenken of ik iemand zou kunnen kwetsen vooraleer ik een post schrijf, want beste menschen, dan is er geen spontaniteit/eerlijkheid meer te bespeuren.

  Ik heb hier al 472 onbekende mensen in het belachelijke getrokken, en opeens is de 473ste er teveel aan? :)

 19. I wish said,

  on April 20th, 2006 at 7:20 pm

  Laat ik met zalvende woorden eindigen. Het wordt allemaal een beetje erg voorgesteld. Zowel voor jou als voor mij geldt hier freedom of speech.

  Aan de mensen die zich zorgen maken over de verwaarlozing van the good old media als het scrapbook, den fotoalbum, … Doe dat niet. Ons madam heeft al een fotoboek, zal een scrapbook hebben, … Ze heeft zelfs een eigen old school afplakker.

  Ik draag zelf alle verantwoordelijkheid over de zaken die ik op de blog post. Ik weiger echter ook om comments te verwijderen die geen ongehoorde taal gebruiken. Dus overenthousiaste grootmoeders, en andere kindertaal sprekende bekenden, kunnen gerust hun gang gaan. Alleen jammer dat net hun teksten dan geciteerd worden.

  De blog is er vooral voor bekenden: Katrien uit Brazilië en Nathalie uit Antwerpen, maar ook Erna uit Gentbrugge en Sh. uit … Ze willen graag weten hoe het met ons madam gaat.

  Nu, inderdaad, dat wereldweb is voor iedereen bereikbaar. En daar hoor jij ook bij. Dat is uw volle recht. Het is ook uw volle recht om de site maar kwatsch te vinden. En ik vind zelfs dat het je recht is om daar jouw ongenoegen over te uiten.

  De bedoeling van m’n dochters blog is om bekenden op de hoogte te houden van hoe ons ze het stelt. En dat met een knipoog.

  Ik ben het met aardig wat van uw beweringen oneens. Zo vind ik dat veel van uw statements ook tegen een blog als de jouwe spreken. En zelfs ik zal van uw blog blijven houden. Maar hou je zeker niet in om ook een gewoon dagboek te schrijven. Ik zal het met plezier lezen.

  En als je ooit een blog maakt voor je kroost, zal ik je niet uit de auto werpen.

  p.s.: Een TT is een Tummy Tub, een badje dat er als een emmer uitziet. Of een emmer die als badje gebruikt wordt.

 20. De 474ste said,

  on April 20th, 2006 at 7:30 pm

  Beebies zijn cool, vooral als ze met een t-shirt van The Pope Smokes Dope en een oversized zonnebril op de neus aan de toiletdeur hangen. Die kerel moet daar miljoenen aan verdiend hebben. Zijn handtekening op het 12 pagina’s tellende contract mocht dan nog vervaarlijk veel lijken op spijkerschrift, de kleine lettertjes had hij aandachtig gelezen. Hij heeft er wel een serieus ego aan overgehouden naar het schijnt. Het ging van kwaad naar erger; nu zit hij in een drugskliniek. Dan vind ik die rakkers met hun babylogs nog bewonderenswaardig, ze geven blijk van een sterk normenbesef en een grenzeloos respect voor de ouders. De toekomst ziet er rooskleurig uit!

  Belasting op de toegevoegde waarde. check this out: http://www.fbesp.org/jordy/01%20Dur%20Dur%20D%27etre%20Bebe.mp3

 21. ishku said,

  on April 20th, 2006 at 9:00 pm

  Ik vind het een beetje jammer dat jullie zo zwaar aan mijn woorden tillen. En ze zelfs vergelijken met dingen die ik eerder al eens mag gezegd hebben.

  Ik heb drie babyblogposts gelezen, ermee gelachen omdat hij (ja, ‘de baby praat’ slécht is) en het meteen doorgetrokken naar àlle babyblogs all over the world. En meteen de evolutie van het internet aangeklaagd, omdat ik zin had om die weg op te gaan. Niet omdat het onderbouwd is, maar omdat ik het zo wou draaien. Wie heeft ooit beweerd dat ik altijd actual sense wil maken, vraag ik mij af.

  Lightent ne keer een endeke up, hé gasten. Het is maar een blog, en het is maar die van ishku.

 22. ishku said,

  on April 20th, 2006 at 9:01 pm

  EN NEE, HET IS NIET IK DIE ER TE ZWAAR AAN TILT, NEENT. :mad:


 23. on April 20th, 2006 at 10:15 pm

  alé zeg mensen, look at your self wi…
  vinden jullie nu ook niet dat een “klein” beetje over de top aant gaan is…
  owkaj ishku ad niet letterlijk moeten citeren,… maar aan den andere kant.
  ze blogt over de dochter van de slager, geeft ronduit haar mening over dat kind
  iedereen:”oooh, super geschreven, blog meer van dat , meeeeer”
  ze blogt over oude mannekes die haar zitte te bekijken
  iedereen:”oooh, super geschreven, blog meer van dat, meeeeer”
  ze mag alles schrijven wat ze wil, hoe grof het ook soms moge overkomen naar de persoon waarover ze blogt, iedereen vind het super…
  waarom?
  omdat ze die persoon toch niet kennen, het is 1 belg, 1 vlaming, van de zovele, who cares…
  maar als ze dan toevalig blogt over baby blogs, en nog meer toevalig leest die persoon in kwestie die post..
  ojé, drama o drama en al..

  get a grip zou ik zo zeggen

  realy…

 24. yptucide said,

  on April 21st, 2006 at 12:53 am

  Babylogs zijn gewoon te Bond zonder Naam.

  [Dag meneer, voor mij een TT graag, met stoofvleessaus.]

 25. Rikea said,

  on April 21st, 2006 at 1:06 am

  Té Bond Zonder Naam? Kan dat wel?

  Hej Ishku, de commotie mag hier dan wel hoog oplaaien… look at the bright side: mijn halve bloggende klas heeft deze week jouw geweldige woorden ontdekt. Schrijf zo voort!

 26. I wish said,

  on April 21st, 2006 at 6:07 am

  En dan nu: “Een nieuwe post.”
  Without hard feelings.
  Groetjes van Nora trouwens. Ze heeft me al gevraagd om dit alles af te printen en in haar scrapbook te plakken.

 27. liza said,

  on April 21st, 2006 at 8:57 am

  Doe anders dat stokje dat Lilith je toegooit. Ben benieuwd, en dan zakt dit spel ineens wat naar beneden.

 28. Kenny D said,

  on April 21st, 2006 at 11:29 am

  Hah, sleur er baby’s bij en iedereen staat op zijn/haar achterpoten!

  Mijn adagidinges: als je meer dan 2 paragraafjes nodig hebt om je mening te verkondigen in blogcomments, kan je maar beter je schouders ophalen en iets constructievers gaan doen.

  Okay, I’m done.

 29. ChasTT said,

  on April 21st, 2006 at 12:37 pm

  Het is niet omdat dit toevallig over babyblogs gaat dat iedereen op zijn achterpoten staat, het is omdat de beschreven persoon in kwestie de heldhaftige ingeving had om te reageren. Of dit nu de dochter van de slager was, het oude manneke dat haar zat te bekijken, of de new baby’s of the blog, maakt in het geheel niets uit!

 30. freaq said,

  on April 21st, 2006 at 6:19 pm

  ja hallo, de eerste voltreffer qua aantal reacties! waarmee ga je de volgende keer spotten, ishku?

  euhm, niet met mij é! :p

 31. mari said,

  on June 16th, 2006 at 10:59 pm

  Wat ik hier lees, grenst aan het allerbelachelijkste dat ik ooit tegenkwam op het net.
  Net een bende kakelende kiekens.
  Jullie zijn één voor één niet waard om te leven.
  Een bende gefrusteerde bloggers zonder verantwoordelijkheid, dus:
  GROEN ACHTER DE OREN!
  Wat is een blog?
  Hebben jullie daar al eens bij stilgestaan?
  Wat doen jullie ermee?
  Schrijven voor jullie zelf, of voor vrienden, of omdat jullie in de belangstelling willen staan.
  Gaan neuzen in andermans zaken en kritiek geven op dingen die anderen leuk, spannend, emotioneel,… vinden.
  De blog van de kleine Nora is gewoon spannend en krachtig geschreven!
  Zij moet het niet lezen, het is voor de mensen die in haar geïnteresserd zijn.
  Jullie zijn dat blijkbaar niet en ishku ( wat een stomme naam trouwens) het minst van al!
  Wel ga er dan niet in lezen.
  Gebruik jullie tijd om volwassen te worden in plaats van als pubers commentaren te geven.
  Met z’n bende nietsnutten is het niet moeilijk dat de wereld op z’n kop staat, dat er haat en oorlog is.
  Dit lijkt te grenzen aan racisme.

  En de Kleine Nora, het zal haar een zorg zijn. Die slaapt en geniet van alles.

 32. Pieter-Paul said,

  on June 17th, 2006 at 3:37 am

  Ik vind ishku ook een stomme naam.

 33. Liesbet said,

  on June 18th, 2006 at 5:15 pm

  :smile:

 34. Jelly said,

  on September 8th, 2007 at 12:01 pm

  If you want baby clothes for your little sweet baby? Then……..try for more and more discounted offers on baby clothes from KB Toys store at Couponalbum.com

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: