May 9th, 2006

Kommer en kwel (deel 1).

Posted by ishku in Uncategorized

25 juli 1972.

De weerman van dienst had de avond ervoor maximumtemperaturen van 34 graden aangekondigd en ’s ochtends reeds pufte West-Vlaanderen onder een verzengende hitte die enkel erger zou worden. Je rook het, je voelde het en het asfalt maakte het zichtbaar.
Ook Jean-Marc leed eronder, maar dat weerhield hem niet zijn dagelijkse afstand van 5 kilometer te lopen ter voorbereiding van de marathon die zich op die dag, 25 juli 1972 na lang trainen aanbood. Zijn kans om te bewijzen dat hij 40, maar nog niet versleten was.

Jean-Marc was nogal gevoelig op dat vlak; toen hij in ‘68 zijn eerste grijze haar ontdekte, bracht hij een volledige week in bed door en besloot hij uiteindelijk zijn eer langs de kant te schuiven en naar haarkleurmiddel te grijpen. Hij was er niet goed van. Zijn 40ste verjaardag was dan ook een doorn in mans oog; het priemde, het stak en het zat serjééés in de weg.

Al jaren antwoordde hij steeds met “Maar ik voel me nog 23!”, wanneer mensen bij gelegenheid naar z’n leeftijd vroegen. De laatste tijd moest hij echter vaststellen dat de borstkas waar hij dan meestal ostentatief op klopte alsmaar slapper werd en de beweging ietwat doordeinde naar zijn buik. Hij zag het ongeloof in mensen hun ogen en besloot er iets aan te doen. Actief werken, in plaats van passief. Niets valt je zomaar in de schoot! “Behalve je vette pens, J-M, godverdomme!” vloekte hij dan bij zichzelf.

Toen hij een jaar geleden in de cafetaria van de rubberfabriek een briefje vond met daarop het woord “MARATHON”, ging er dan ook een belletje rinkelen. Hij zag het als een tweede kans, een teken van God zelfs! Er viel ook visioengewijs een beetje licht door het enige raam op het blad in zijn handen wat zijn buitenaardse belevenis alleen maar aansterkte. Hij zag het helemaal zitten en nam zich voor om diezelfde avond nog een trainingsschema uit te werken.

Elke dag trok hij zijn Adidassen aan en trotseerde in weer en wind de asfaltpaden die West-Vlaanderen rijk was. Beginnend met 2 km, overgaand naar 3,5 en uiteindelijk doordouwend naar 5. En het beviel hem. Naarmate meer tijd voorbij ging, merkte hij dat zijn vrouw hem terug speelse blikken toewierp wanneer ze lichtjes vooroverbuigend zijn bord en haar décolleté presenteerde, maar ook andere vrouwen keken hem wat langer dan gewoonlijk aan. Alsook zijn moeder: “Jean-Marcske, jongen”, zei ze dan al wijzend naar zijn ontbrekende pens, “krijgde gij wel enoeft eten thuis, jonk?”

Een trotse lach vormde zich vervolgens op zijn gezicht en Jean-Marc haalde na lange tijd zijn spreekwoordelijke strap-on pauwenpluimenstelsel terug uit de kast. “Laaayoooooouh!”, leek hij te willen roepen wanneer hij op straat strutte. “Laaaayooooooouh!”

Dagen, weken en maanden gingen voorbij en de zelfzekerheid scheerde, net als zijn libido, hoge toppen waar geen man ooit was geweest. Die marathon zou hij uitlopen en hij zou voor eens en voor altijd bewijzen dat 40 niet gelijkstaat aan achteruitgang..

18 Responses to ' Kommer en kwel (deel 1). '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Kommer en kwel (deel 1). '.

 1. yptucide said,

  on May 9th, 2006 at 8:20 pm

  Spannend…
  En waarom 1972?
  Waar blijft deel 2?
  Schnell!

 2. Liesbet said,

  on May 9th, 2006 at 9:15 pm

  Kimberly je verbaast me.

 3. dramoghe said,

  on May 9th, 2006 at 10:40 pm

  Spannend..
  :mrgreen:
  Leuk verteld! Ik ben benieuwd naar het vervolg.

 4. Hooch said,

  on May 10th, 2006 at 8:18 am

  Deel 1, en we zitten in 1972. Tegen dat we in 2006 zijn jonk… :neutral:


 5. on May 10th, 2006 at 8:43 am

  Heeft die Jean-Marc een geitensikje? ‘t is Yvan Sonck hein, ‘t is Yvan Sonck hein!

 6. madelien said,

  on May 10th, 2006 at 1:14 pm

  “Niets valt je zomaar in de schoot! “Behalve je vette pens, J-M, godverdomme!”

  Kind, gij kunt echt schrijven hé! Niet normaal!

 7. freaq said,

  on May 10th, 2006 at 3:10 pm

  zoveel jaren later zou hij zich tegen een jonk meisken aanschurken op een muziekbeurs. maar dat mocht ik hier eigenlijk nog niet verklapt hebben, excuse-me-je!

 8. wouter said,

  on May 13th, 2006 at 9:29 am

  mooi geschreven,

  een blogje dat in het favorietenmapje terechtkomt.

 9. Liesbet said,

  on May 14th, 2006 at 6:01 pm

  Deel II verdomme! :mad:

 10. Pieter-Paul said,

  on May 14th, 2006 at 8:07 pm

  Ik ging jou net ‘t zelfde zeggen! Er is nochtans genoeg smeerlapperij, niet?
  Tah-tah!

 11. K. said,

  on May 15th, 2006 at 2:23 pm

  Ishku ishku, leeft gij nog?

 12. ishku said,

  on May 15th, 2006 at 5:46 pm

  ‘t Is ook goe weer voor mij ze, gasten.

 13. Pieter-Paul said,

  on May 15th, 2006 at 6:53 pm

  - “Bruin zonder zon?”
  - “Neen, internetten zonder draad!”

 14. ishku said,

  on May 15th, 2006 at 8:01 pm

  Sorry Loesje, iek kan nie. Slicht rapport.
  Wacht! De Gouwe Gieds!

  (ik vind trouwens dat Loesje mag beseffen dat Tommeke ielemoal homofiel is)

 15. Liesbet said,

  on May 15th, 2006 at 11:56 pm

  Loesje? :sus:

  :sus:

 16. freaq said,

  on May 16th, 2006 at 12:42 pm

  En Loesje klinkt verdorie zélf gelijk een moeder. Allez, da’s aglijk geen stem van een jong meiske, of wel? Sléchte reclame, zeg ik u, sléchte reclame. Die van Devos-Lemmens daarentegen, op de tonen van ‘Ca Plane Pour Moi’…

 17. ishku said,

  on May 16th, 2006 at 5:57 pm

  Suck sucky suckiest:

  De reclame op de trein: “Ooooh, mijne stylo om boetes uit te schrijven is just genezen.”

 18. Pieter-Paul said,

  on May 16th, 2006 at 6:20 pm

  Voor wie vaak naar de cinema gaat (ik heb ze nog nergens anders gezien, maar ik heb dan ook enkel antenne-tv godzijdank):

  “Hé! Bedankt hé!”
  “Hey yo, merci!”
  “Dank je! Dankzij jou bel ik gratis van Base naar Base!”

  *Idiote verdwaasde lach terwijl ze naast haar eigen reclamebord poseert*

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: