August 26th, 2006

Oh lappe dor!

Posted by ishku in Wayback, iPonder

Right. Op een forum dat ik frequenteer botste ik op het zoveelste ‘nostalgie’-topic. Al goed en wel, vroeger was alles beter, maar niet als je al je leven lang geteisterd wordt door een liedje dat maar niet van ophouden wil weten.

Ik neem aan dat ik het opgepikt heb in de tijd dat ik ’s ochtends in de living op de schoolbus moest wachten en de tijd verdreef met alles dat op een cartoon leek. Ik verstond er meestal geen woord van, maar het was een tekenfilm en dat was indertijd genoeg voor mij. De kinders van nu hebben geen idee as to hoe erg ze heden ten dage verwend worden op tv-vlak, de wankers.
Hanyway, de tekenfilm waarnaar ik op zoek ben, werd zoals elke cartoon, ingeleid door een catchy liedje waarvan de tekst ging als volgt:

“Jiban, Jiban, O Lappe Dor.”

If you think thàt sounds silly, you should hear me sing it. Which I will, als niemand geen idee heeft waarover ik in hemelsnaam bezig ben. Ik was 8, ik kende geen Frans, ik maakte woordjes die enigszins klonken als de gezongen tekst. Ik zei eveneens “Teetee de la coursee” wanneer men tijdens een uitzending van de Ronde Van Frankrijk de kop van het peloton toonde, if you catch my drift (of grip).

Vandaar dat ik eventueel zou overschakelen naar neuriën of fluiten van het deuntje, omdat dat misschien meer zal oproepen, maar beginnen doe ik alvast met:

Jiban, Jiban, Oh Lappe Dor.

Think people, think!

Ow: en het is niet dit,want ze zingen geen Oh Lappe Dor. (n)

Maar then again: wat zijn the odds dat twee onverstaanbare 80’s figuren Jiban heten?

17 Responses to ' Oh lappe dor! '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Oh lappe dor! '.

 1. Rikea said,

  on August 26th, 2006 at 12:22 pm

  Een fascinerende queeste. En inderdaad: vroeger was het al Frans en Engels wat de klok sloeg als je leuk ogende tekenfilms wilde zien. In eigen taal was álles in het Hollands, en op den duur kreeg ik het daarvan op mijn heupen. Nu hebben ze zelfs tv-series die worden gedubd door Vlaamse kinders.

 2. yptucide said,

  on August 26th, 2006 at 2:05 pm

  Ge moogt van geluk spreken dat ik Japans kan: de originele versie vind je hier http://youtube.com/watch?v=8ZjMfoghCc0

 3. yptucide said,

  on August 26th, 2006 at 2:06 pm

  en dit?
  http://generikz.free.fr/generikz.php?t=g&v=155

 4. Hooch said,

  on August 26th, 2006 at 9:52 pm

  Schitterend yptucide, hoe lang is da nie geleden zeg…

 5. Jenny said,

  on August 27th, 2006 at 10:47 am

  Hahaha!!
  Superstukje!

  Heb ik misschien een deel van mijn jeugd gemist?
  Jibannnn Jibaaaaaaaaaan heeft nog nooit mijn mind gecrosst?

  Bij nader inzien van het filmpje geshowd door yptucide vind ik dat niet eens zoo betreurenswaardig :S

 6. flowerangelke said,

  on August 27th, 2006 at 1:57 pm

  hihi. Hilarisch. Zo meezingen zonder te begrijpen wat ze zeggen.
  Die robot lijkt een beetje op de Power Rangers.

  Ik was vooral fan van de snorkels en van inspector gadget. Al vond ik bij die laatste de man met de metalen arm wel griezelig. En kdenk dat alles in’t frans te doen was bij de Club Dorothé :smile:

 7. Teevee said,

  on August 27th, 2006 at 6:00 pm

  En Dragon Ball!!

  Kame-hame-HAAAAA!

  (iemand?)

 8. ishku said,

  on August 27th, 2006 at 6:37 pm

  Oh Lappe Dor? :neutral:

 9. Teevee said,

  on August 28th, 2006 at 12:03 am

  Ishku,

  Ir ik denk dat “Lappe Dor” kinderfrans is voor “la pays d’or”, ofwel het land van goud.

  Dus: “Cities of gold?”
  Ge weet wel, met dat gouden vliegtuig en Esteban, die indiaan die steeds op zijn bek ging. Bij mij zit het redelijk ver, maar ik meen me te herinneren dat dat ook op Club Dorothée kwam..

 10. liza said,

  on August 28th, 2006 at 9:28 am

  Ja, Teevee, dat was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik dit las. Cities of gold… Mijn kleine broertje (ondertussen ook al grote broer) was in de tijd stiepelzot van dat program. Hij was toen een jaar of vijf, zes, en was er heilig van overtuigd dat hij die Esteban was. Dat ging zelfs zo ver dat hij zich op een camping in Spanje aan een Hollands jongetje voorstelde met de naam Esteban. Dat kereltje kwam dan naar onze tent om te vragen of Esteban met hem mee mocht naar de speeltuin. :-D Jaja, hij ging daar redelijk ver in… afleveringen naspelen enzo…

 11. Zaloezie said,

  on August 28th, 2006 at 3:57 pm

  Ik was Zorro. Maar zelfs Zorro kan je niet helpen, Ish.

 12. ishku said,

  on August 28th, 2006 at 4:50 pm

  Is het dan; Esteban Esteban, Oh Lappe Dor? :eek:

  Maar misschien keek ik ook naar Jiban en kon ik nog geen deftig onderscheid maken. Could be! Keer naar dat liedje van Cities of Gold luisteren.

 13. malder said,

  on August 28th, 2006 at 5:31 pm

  Cities of Gold moet dringend opnieuw uitgezonden worden. Dat was zo fantastisch goed.

  http://www.youtube.com/watch?v=oZC1rvmOJKI

 14. Teevee said,

  on August 29th, 2006 at 2:17 am

  Probleem is wel dat ‘Cities of Gold’ - trouwens origineel een Frans(-Japanse) productie vertaald is als Cités d’Or.. dus het lijkt me vreemd dat je niet de belangrijkste zin onthoudt, maar wel een eventuele ‘la pays d’or’ die misschien ergens in de tekst voorkomt..

  Maar ‘t zou inderdaad wel kunnen..

 15. lord cms said,

  on August 29th, 2006 at 3:46 pm

  getverdikke!!! heb ik blijkbaar iets gemist tijdens mijn kindertijd!!! :s :s
  *heel getraumatiseerd*
  maareh volwassenen kijken toch ook nog naar zo’n dingen uit nostalige niet?
  *klaart op*

 16. lord cms said,

  on August 29th, 2006 at 3:52 pm

  ps: cities of god herken ik blijbkaar diene rare bruinen en die gouden vliegende adelaar! ;-)
  maar veel heb ik daar niet naar gekeken peins ik…

 17. ChasTT said,

  on August 29th, 2006 at 10:39 pm

  Daar kom ik ook nooit uit. Ik ben er stilaan zeker van dat ik er zelf nooit naar gekeken heb.
  Wat wordt het: neuriën of fluiten? Voor mij mag het eens neuriën zijn!

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: