April 1st, 2008

All your Yaris are belongs to me. (2)

Posted by ishku in Chasing cars.

Halfzes kwam en ging, en ik stond op het punt het overgrote deel van mijn zuurverdiende centen in te wisselen voor een officiële echte auto. Weeraleens bijgestaan door mijn vader duwde ik verwachtingsvol de deur van de showroom open en werd ik door één van de verkopers ingelicht dat hij zodadelijk bij ons zou komen. No probe. Ik besloot nog eens in de Yaris te gaan zitten en mijn vader doodde de tijd met alle auto’s die groter waren dan de zijne af te lopen en waarlijks geschokt het prijskaartje te bekijken.

Ik weet dat, want in het halfuur dat we moesten wachten eer we geholpen werden, heb ik meestal schaamteloos achter mijn vaders gat aan gelopen. Ik noem het intuïtie, een soort overlevingsdrang als het ware. Ik heb hem namelijk tijdens het autochecken één keer op een portier zien kloppen en hem zien kijken alsof hij daarmee 3 jaar verder in de toekomst kon zien en mij onder de oplegger van een camion onthoofd in mijn Citroen C1 zag zitten, en dat maakte indruk op mij.

Blek.”, zei hij toen, “Puur blek.”

Anyway, Slick Rick bleek niet aanwezig te zijn maar de baas wel, en ik liet hem weten dat ik zwaar overwoog aan te kopen.

-”Dus de auto die ik daarvoor krijg is dezelfde als in de toonzaal?”

-”U krijgt een basismodel, juffrouw. Dat is zónder centrale vergrendeling en elektrische ruiten.”

Hazo. Ik wist dat Rick slick was, maar dat hij een lying Leo bleek te zijn, had ik niét zien aankomen.

Om een onnodig uitgerokken verhaal kort te maken; ik had dus verkeerdelijke informatie gekregen. Of dat al dan niet opzettelijk gebeurd was, laat ik vetgedrukt in het midden..

IK DENK VAN WEL.

.. maar het zorgde er alleszins voor dat de jongens van de garage me de afgelopen dagen werkelijk bedélven onder allerlei voorstellen om de pijn van het wantrouwen enigszins te verzachten.

“C’est super!” zou je denken, maar je denkt fout. Ik hou sowieso al niet van geforceerde zaken en opeens moet ik uit het niets nú beslissen, want nú is het interessant en niet twee maanden later. En dat terwijl ik niet eens zeker wéét of ik wel een Yaris wil. Hij ziet er soms zo robuust en ernstig uit. En eigenlijk hoéf ik helemaal geen centrale vergrendeling en elektrische ruiten. Niet per sé. Ik rij al twee jaar met een vehikel die ik bij wijze van spreken zelf moet in gang lopen, dus wat kan mij dat schelen als ik mijn arm zou moeten gebruiken om mijn raam open te draaien, zeg.

Man, auto’s kopen, ik word er ronduit slecht van.

Denk daar maar eens over na de volgende keer je klaagt over waternood en epidemieën, Afrika.

16 Responses to ' All your Yaris are belongs to me. (2) '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' All your Yaris are belongs to me. (2) '.


 1. on April 1st, 2008 at 10:31 pm

  Ik weet dat het gemeen is om met andermans misère te lachen, maar halverwege dit verhaal (ter hoogte van de ‘ik denk het wel’) ging ik waarlijk strijk. Luidop enal.

 2. Lies said,

  on April 2nd, 2008 at 7:26 am

  Huh, meen je dat nu? Een nieuwe auto zonder centrale vergrendeling, zonder elektrische ruiten? Màken ze dat nog? Of is ‘t een tweedehandse?
  Ok, nee, je hebt dat niet nodig, maar als je er toch zoveel geld aan geeft, kan je dat toch tenminste verwachten! Niet? Enfin, if I were you en ik twijfelde… Don’t go for it. Zoiets moet je op je gemak kunnen beslissen (sorry voor mijn ongevraagde bemoeienis, maar ik ben zowat opgegroeid tussen auto’s)

 3. Gilius_caesar said,

  on April 2nd, 2008 at 1:13 pm

  Het autosalon had ‘the place to be’ geweest als ge 3 maand geleden al van plan waart een auto te kopen…
  hoe dan ook, ik denk dat ge best wéét wat ge wilt kopen vóór ge de garage instapt.
  De meeste auto-sites hebben een functie waar je uw eigen wagen kunt samenstellen, of op z’n minst handmatig de prijs kunt berekenen.
  Ge krijgt wel nog een hoop korting allerhande, maar als uw berekende versie een pak meer kost dan hun prijs + alle kortingen die ze geven, dan weet ge dat er iets niet klopt.
  Zeker niks overhaast doen… dit is de auto waar je de volgende 8 a 10 jaar mee gaat rondtouren…

 4. tomadde said,

  on April 2nd, 2008 at 3:05 pm

  Yaris is een goeie keuze. Deed al enkele keren dienst als vervangwagen bij enkele maten van me, en waren er allemaal héél erg over te spreken … als vervangwagen weliswaar, want ze waren gewoon om met BMW’s en Audi’s te rijden …

  Maar probeer er zoveel mogelijk opties uit te sleuren! Geen elektrische ruiten of centrale vergrendeling is zo middeleeuws. I mean, mijnen volvo van 15 jaar oud heeft dat zelfs. :-)

 5. Jochen said,

  on April 2nd, 2008 at 6:09 pm

  Die van mij IS die uit de toonzaal. Dus ik wist wat ik ging krijgen.
  En die reclame die ze maken van “Er is al een Yaris vanaf 9.000€” is ook bedrieglijk. De mijne kost al bijna het dubbele. Maar ik had toonzaal-korting. :)

 6. Julie said,

  on April 2nd, 2008 at 8:16 pm

  Laat ik nu toch ook wel gedacht hebben dat vergrendeling en ruiten tegenwoordig standaard electrisch kwam. Voordeel is, zonder geraak je nog uit de auto als je per ongeluk de vaart in tuimelt. Right? :wink:

 7. dieu said,

  on April 3rd, 2008 at 12:00 pm

  Ik ben al content dat ge niet voor Citroën gekozen hebt, da’s pas blèk ! Maarrehh… hold your horses please. Ik ben nogal thuis in de autowereld, en zéér thuis bij Toyota. Zou een zéér goeie occasie (rechtstreeks van de invoerder) u kunnen bekoren ? Het zijn allemaal auto’s van maximum 1 jaar oud en dus zo goed als nieuw, mét fabrieksgarantie uiteraard. Misschien heb je voor hetzelfde geld een Yariske mét centrale deurvergrendeling én electrische ruiten…

 8. freaq said,

  on April 3rd, 2008 at 8:50 pm

  Onderhandelen moet je dan, Kim, onderhandelen en hard zijn. Ofwel ene met die opties erbij, ofwel een stuk van de prijs afdoen, of zeggen dat ge eerst nog eens op een ander zult gaan. Wees gerust, ze doen er zelf ne klik bij die groot genoeg is om er nog ietske van af te kunnen doen als er ‘lastigaards’ komen…

  (zei de mens met een bedrijfswagen)

 9. Lies said,

  on April 4th, 2008 at 11:53 am

  “Wees gerust, ze doen er zelf ne klik bij die groot genoeg is om er nog ietske van af te kunnen doen als er ‘lastigaards’ komen…”

  Als dochter van garagehouders kan ik toch zeggen dat dat niet volledig de waarheid is ze, freaqske… Misschien bij Toyota, maar meestal verdienen garagehouders amper iets aan de verkoop van auto’s. Als ze extra korting vragen, verliezen ze er zelfs aan!
  Tot zover deze rechtzetting ;-)

 10. rendv said,

  on April 4th, 2008 at 3:06 pm

  Yaris, robuust? Akkoord, naast een C2 of een C3 wel, maar het blijft toch maar een blikken dozeke hoor…

  Als je dan toch naar Aziatische auto’s gaat kijken moet je maar eens binnenwippen bij KIA, die Cee’d is zeker de moeite qua prijs/kwaliteit, en dan moet je met hun offerte onder de arm naar een andere garage gaan en zeggen: ‘daar krijg ik voor dezelfde auto (of een andere, whatever) zo veel korting, waarom is da hier niet?’ En dan zullen ze ook wel wat sleutelen aan hun prijs. Ik heb zo al veel geld kunnen sparen (7000 € bespaard op een passat) (ok, da’s geen yaris, maar bon)

  En je gaat best ook shoppen voor eindereeks-modellen. Nieuwe auto’s, maar waarvan er een nieuw model zit aan te komen. Die worden dan nog rap voorzien van elfendertig opties om de mensen te overtuigen om dat toch nog te kopen.

  Beter dat dan tweedehands, mijn gedacht!

 11. freaq said,

  on April 4th, 2008 at 7:00 pm

  waarom verkopen ze dan eigenlijk nog auto’s, Lies? Mochten ze er amper iets aan verdienen, dan zouden ze het al lang opgegeven hebben, dunkt me. Nu, toch goed geprobeerd! :razz:

 12. Lies said,

  on April 6th, 2008 at 12:45 pm

  Ooit van ‘klantenbinding’ gehoord? Maw: wie zijn auto bij een bepaalde garage koopt, blijft er meestal gaan voor onderhouden en allerhande herstellingen. Dààr verdienen ze wél aan :-)

 13. freaq said,

  on April 6th, 2008 at 1:31 pm

  In dat geval: ge weet het, Ishku, als ge daar een auto koopt, dat ze serieus van de prijs moeten af doen, of dat ge elders zult gaan voor het onderhoud :p

 14. jimi fan said,

  on April 7th, 2008 at 12:35 am

  Ik zou nen velo kopen….

 15. Lies said,

  on April 7th, 2008 at 9:53 am

  Zo zou ge ‘t ook kunnen stellen, freaq ;-) Nog is mijn welgemeende excuses voor ‘t “bevuilen” van uw blog met de vele comments he, Ishku!

 16. dieu said,

  on April 7th, 2008 at 11:12 am

  En is de k(n)oop al doorgehakt ?

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: