July 14th, 2009

Just thinking about being taught.

Posted by ishku in iPonder, Terug naar school.

Ik heb vandaag gelijk een klap in mijn gezicht gekregen. Alas not the kind that I can sue for, maar de mildere en ietwat minder sensationele versie zijnde een spreekwóórdelijke toek op mijn bakkes. Ik zat namelijk even aan loonbarema’s te denken (coz that’s how timeconsuming my current job is), en het feit dat ik, met mijn magere kwalificaties, nooit echt de grootverdiener van de hoop zal worden. Fair enough though, aan geld binnenrijven in piles, daar heb ik toch niet echt nood aan, gezien ik zweer bij het cliché: ‘Zolang ik mijn job graag doe, is’t mij al tselste.’. Maar ik vind het toch vrij shockerend dat ik pas at age 25 besef dat een opleiding effectief belangrijk is. En dat ik ontdek wat mij werkelijk boeit.

‘t Is dat ik een laatbloeier ben, maar ik ben er natuurlijk vet mee. Op mijn 25ste terug naar school trekken en rondhangen met mensen die geboren zijn in ‘91; I shudder at the mere thought.

Maar zout ge geloven dat ik, ondanks the shuddering en the thinking, wat opleidingen heb uitgecheckt? Ik, de antichrist der studenten, de grillige attendee met een attentiespan van een goudvis en seems to start things just to be able to quit on them? Ik geraakte enthousiast. Mijn interesse gewekt. Het prospect van informatie te krijgen over dingen die mij interesseren. Sweet baby Jesus.. would I.. like to be educated?

En nu weet ik heel even niet wat te doen. Ik heb namelijk per dag zo’n 5 ideeën die mijn leven op een totaal verschillend pad zouden brengen, en ik draai gelijk de wind. Maar nu, op dit ogenblik, klinkt terug naar school gaan nog niet eens zo gans gek. Sure, geld opzij zetten en verhuizen wordt dan wel weer op de lange baan geschoven, en ik zou in het beste geval 28 zijn eer ik zou afstuderen. En dan nog aan alles beginnen: yuck. En hoe betrouwbaar zijn die ingevingen van mij anyway? Maar then again, is wat ik nu doe dan zo’n sterker plan?

Color me in doubt. Dat wordt eventjes afwachten en overpeinzen. Not exactly my forté.

30 Responses to ' Just thinking about being taught. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Just thinking about being taught. '.

 1. Greet said,

  on July 14th, 2009 at 7:44 pm

  Straf van je dat je het zelfs maar durft overwegen :) Denk er nog goed over na, je zult er later geen spijt van krijgen!

 2. vleervlinder said,

  on July 14th, 2009 at 8:10 pm

  als ik deze post open in mijn feedreader staat er dit:
  Taking Clomid
  Price For Topamax Drug Information
  Online Diflucan
  Generic Flomax Cheapest Pills
  Erythromycin Faq
  Accutane
  Purchase Norvasc
  Price For Lipitor Free Samples
  Antabuse Prescription
  Nizoral
  Purchase Elimite Montgomery
  Where To Get Flomax NoRX
  Where Order Soma Spain
  Price For Zelnorm Drug Information
  Generic VPXL Get High
  Generic Cytotec Hartford
  Herbal Plavix Mexico
  Where Order Norvasc Cheapest Pills
  Where Order Nolvadex Age
  Natural Accutane Effects
  Discount Flomax United States
  Where To Get Plavix Pharmacy
  Where To Get […]

  wa bedoelde daarmee? :???:

  (anyhow, als ik gewoon je blog open is het een normale post hoor :mrgreen: )

 3. Liesbet said,

  on July 14th, 2009 at 8:55 pm

  Er was gisteren een kerel op televisie die met zijn handen in de nijlpaardenstront zat en ik dacht, tiens, dat zou nog eens iets zijn voor onzishku.

  Nee, ‘t was niet bij hem dat ik het dacht, het was bij dat vrouwmens met die stokstaartje - die beesten zijn zo cool.


 4. on July 14th, 2009 at 9:00 pm

  Heh. Ik had mij dat bedacht toen ik 35 was en vier kinders rondlopen had.

  Dat van die spam in de feeddinges, dat is op te lossen. Zoeken op het interweb helpt u verder!

 5. Uw Moeder said,

  on July 14th, 2009 at 9:03 pm

  Bij mij ook een hoop spamrommel in de feedreader.

 6. ishku said,

  on July 14th, 2009 at 9:17 pm

  @ Liesel: Ik heb hem ook gezien, de kerel in de nijlpaardenstront. En de dode Funny, God bless’m.

  @ Michel: En wadebde gij dan gedaan?

 7. lamazone said,

  on July 14th, 2009 at 9:21 pm

  Iets met beesten! IETS MET BEESTEN!!!

 8. Saar said,

  on July 14th, 2009 at 9:50 pm

  of taal !!

 9. ishku said,

  on July 14th, 2009 at 9:56 pm

  Moest ik een gigantisch brein hebben, dan zou ik inderdaad, nog steeds very hypothetically speaking, voor dierengeneeskunde gaan.

  However I don’t, dus komt Saar als winnares uit de bus. Ik denk aan taal-en letterkunde Nederlands-Engels en ik ben er vrij zeker van dat het right up my alley zou zijn.

 10. Saar said,

  on July 14th, 2009 at 10:20 pm

  heb ik ook gedaan ;)
  succes!!!!

 11. Dries said,

  on July 14th, 2009 at 11:10 pm

  avondschool geen optie? Ik ben nu reeds 3jaar bezig voor mijn graduaat accountancy.. Nog 1 jaartje en kheb mn diploma.. Tis zwaar, maar de vooruitzichten zijn leuk!

 12. Youri said,

  on July 15th, 2009 at 7:42 am

  Volgens mij leer je in gelijk welke opleiding in een school veel te traag. Ik had na een jaar hogeschool nog altijd niks bijgeleerd. Ik heb het dan ook na twee jaar opgegeven. Daarna een cursus van 3 maanden gevolgd. Die was wel superinteressant. Ik heb daar kweetniehoeveel bijgeleerd, en direct daarna mijn eigen ding beginnen doen.

  In zoiets geloof ik veel meer. Is dat geen mogelijkheid?

  En voor de rest, er helemaal voor gaan. Je moet nog heel je leven gaan werken hé. Dan kan je maar beter iets doen dat je graag doet. :)

 13. Freaqshow said,

  on July 15th, 2009 at 8:21 am

  Ik volg Youri deels ook wel: het is in de praktijk dat je het meeste leert, niet op de schoolbanken. Ik heb niet het gevoel dat het mijn humble diplomaatje van Pers & Voorlichting aan de hogeschool is dat het hem gedaan heeft bij mijn bazen. Schrijven is niet echt iets dat ge kunt léren, ofwel zit het in je ofwel niet. En het zit wel degelijk in jou, laat dat duidelijk zijn. Mijn slotsom zou dus zijn: journalistiek aan een hogeschool, en intussen al meteen aan de slag gaan en hier en daar je wagonnetje proberen aan te hangen. Muziekwebsites, jongerenboekskes, regionale verslaggeving voor een dagblad, whatever. Of een combinatie: de Wapiti!!!

  Via je studies kom je echter ook automatisch in een professionele omgeving terecht door je stages, en als je daar een zorgvuldige keuze maakt met oog op de toekomst, kan het een manier zijn om meteen ergens te blijven plakken en aan een job te raken. Althans, zo ging het toch bij mij.

  Letterkunde Nederlands-Engels zou zeker niets voor mij zijn, aangezien ik veronderstel dat daarin qua studies maar weinig spannende dingen gebeuren en het vooral blokke-blokke-blokke wordt. Maar wie weet wilt ge wel vertaler-tolk worden of zo, of voor een klas gaan staan. Dan ist natuurlijk beter én dan hebt ge ook een ‘hoger’ diploma.

 14. Ici Kobie said,

  on July 15th, 2009 at 3:23 pm

  Zoölogie in Schotland, ik zeg het u.
  Best of both worlds, en verhuizen er bovenop.

 15. Hooch said,

  on July 16th, 2009 at 10:58 am

  Journalistiek, zegt hij. :neutral:
  Ziedet zitten ishku, weer bij Vandecasteele en Vossen?

  Anyway, ik ken ‘t gevoel. Lijk in: ik heb ook maar enkel een middelbaar diploma en ben al blij dat ik een bureaujobken heb. Ik heb er ook al aan gedacht opnieuw te gaan studeren, al kan ik dat nu niet meer maken wellicht (alleen wonen kost geld).

  Zijn er geen mogelijkheden dat je ’s avonds of deeltijds kan studeren, en blijven arbeiten?

 16. Liesbet said,

  on July 16th, 2009 at 10:08 pm

  Louter dierenverzorging kan toch niet zo moeilijk zijn? Stinkend daarentegen haaaaa.

  Nee serieus, ik zie u dat echt poelen.

  EN DAN MAG IK GRATIS NAAR DE PINGUINS KOMEN KIJKEN.

 17. lilith said,

  on July 17th, 2009 at 8:32 am

  Ik denk eerlijk gezegd niet dat een diploma zoveel uitmaakt, in the end. Dan zit je binnen drie jaar weer drie jaar verder, met een diploma, maar met weer hetzelfde probleem, namelijk dat een diploma compleet geen garantie meer is voor een job die je graag doet. Ik had een diploma, en ik heb drie jaar op callcenters gewerkt. (y)

  Ik denk dat het vooral gaat om echt willen, en ervoor gaan, en mensen overtuigen dat je iets kan.

  Mij hebben ze nog nooit naar dat journalistiek diploma gevraagd, en best, want na drie jaar mijn tijd verdoen had ik niet het gevoel dat ik meer had geleerd dan een krantenartikeltje van twintig lijnen schrijven. *desillusioneerd*

 18. Woordenwisseling said,

  on July 17th, 2009 at 11:23 am

  Ben ik dan de enigste zo naïef te geloven dat een ‘hoger’ diploma hebben toch zijn nut kan hebben?

 19. ishku said,

  on July 17th, 2009 at 9:31 pm

  Ik zou eigenlijk ook gaan omdat de vakken mij waanzinnig hard interesseren, en ook een beetje voor de sfeer. Niet dat ik zo goed ben met 90′ers, maar kom. Ik weet niet waarom, maar opeens lijkt unief me heel appealing.

  Het eventuele diploma beschouw ik meer als een fijne bonus :)

  Here’s how I see it: als ik het volgend jaar nog steeds kweetnie hoe hard wil doen, dan ga’k ervoor. En hoop ik dat ik er keer wél in slaag mijn jaar met vrucht te beëindigen. Pregnant, yes. Haha.

 20. lamazone said,

  on July 19th, 2009 at 9:28 pm

  Als je gaat studeren, zal dat misschien leiden tot een grotere nood aan procrastination, waardoor Facebook alleen niet meer voldoende zal zijn en je misschien weer vaker aan de blog gaat. In dat geval hoop ik vurig dat je je ergens als student inschrijft. Of misschien heb je wel een facebookfanpagepressuregroup nodig om die stap te zetten?

 21. Frederik said,

  on July 21st, 2009 at 11:17 am

  Lilith heeft gelijk: een diploma journalistiek heeft gewoon geen enkel nut op de arbeidsmarkt. De Arteveldehs-lectoren brengen de studenten simpelweg niks bij. Wie een beetje zelfdiscipline heeft, slaagt sowieso. De meeste afgestudeerden kunnen echt geen deftig artikel op papier zetten. Ik vond mijn schrijfsels ook niet spectaculair goed maar ik was sterk in deadlines respecteren en fysiek in de les aanwezig zijn.

  Na mijn opleiding ben ik naar UGent getrokken om politieke wetenschappen te studeren. Dat ging me al veel beter af… Natuurlijk geeft een universitair diploma ook geen enkele garantie op deftig werk. Het enige voordeel is dat je normaal gezien veel meer geld schept voor dezelfde inspanning eens je ergens binnen bent. Die redenering heb je ook al door.

 22. ChasTT said,

  on July 24th, 2009 at 11:24 pm

  Je bent niet de enige. Ik heb de stap al gezet en ik ben al een pak ouder en had al een ingenieursdiploma. Ik weet wel nog niet of ik het effectief kan laten doorgaan. Het had eigenlijk meer met de crisis te maken dan met wat anders. Ik zou zeggen, profiteer ervan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om het nog te doen. Als je een paar maand later ontslagen wordt, krijg je er spijt van dat je er niet voor gegaan bent. Met een baby op de arm wordt het al helemaal moeilijk… Je weet maar nooit wat er in een jaar tijd nog gebeurt.

 23. Rendv said,

  on July 28th, 2009 at 9:44 pm

  Not thinking about being read, are we?

 24. Katrien said,

  on August 2nd, 2009 at 11:17 am

  Een diploma opent wel nog steeds deuren, maar welke titel dat diploma dan weer draagt doet er vaak weinig toe. Hebt zelf HOLT (radiomaker) gedaan wat gelijkgesteld wordt met universitair. Heb 4 jaar weinig of niets moeten doen, maar wordt nu wel op het niveau van een universitair betaald (als stafmedewerker).

  Het gaat er bij werkgevers vooral om dat je kan aantonen dat je iets kan afmaken, dat je het karakter hebt om 3 of 4 jaar lang kennis te vergaren en te verwerken. Dat je er zelf ook nog iets mee kan doen is een absolute meerwaarde. Dat maakt dan weer het verschil tussen werkvreugde en werkleed. Dat maakt of jij iets graag doet en dus een goeie aanwinst bent in een bedrijf of gewoon je uren komt kloppen omdat het moet.

 25. nonkelsam said,

  on August 2nd, 2009 at 12:03 pm

  Ik (tolk Engels-Spaans van opleiding) sluit me aan bij Michel: toen ik daarover begon te peinzen, was ik al een stukje ouder. Dat je dat nu doet, is al een pluspunt. Als je je leven een nieuwe wending wilt geven, kun je daar beter niet te héél lang mee wachten, denk ik.
  Een ding, though: je hebt een goede pen (zegt an ol’ lurker) . Om daarmee iets te doen, is een diploma eigenlijk niet nodig. Je moet dat vooral eh… aanscherpen, zeg maar.
  De journalistiek is geen vetpot, zeker niet voor zelfstandigen, en elk jaar komen vele tientallen overigens vrij goed opgeleide manama’s werk zoeken in de sector. De concurrentie zal dus altijd vrij groot zijn. En ze smijten nogal gemakkelijk buiten, tegenwoordig.
  Voor de rest: if you can afford it, waarom zou je niet weer gaan studeren?

 26. Carree said,

  on August 4th, 2009 at 4:45 pm

  Zoals hierboven al gezegd, een diploma is absoluut geen garantie. Ik ben ook helemaal niks met mijn diploma, maar het geeft me wel een voordeel tgo mensen zonder diploma.
  Hoe lame het ook mag klinken, het is de waarheid

 27. Maarten said,

  on August 5th, 2009 at 3:30 pm

  best idea ever. ik heb er geen spijt van gehad. Nuja, ik ben wel afgestudeerd aan 25. Maar er zaten wel studenten die véél ouder waren en die gelijk redelijk normaal waren en deden (behalve die ene). Veel succes!
  btw: ik ben terug dus wil ik weer in die links!

 28. Liesbet said,

  on August 27th, 2009 at 6:29 pm

  I WANT MY STUFF.

 29. Anna said,

  on September 7th, 2009 at 5:45 pm

  De hogescholen en universiteiten zitten tjokvol 25-jarigen, en in sommige richtingen zitten soms al meer oude knarren dan jonge knapen.

  Zelf ben ik ook al 24, en moest ik mogen (of kunnen), dan zou ik nog tot mijn 30ste verder studeren (er zit helaas nog maar één jaartje in - verder bezit ik ook nog geen enkel diploma waarmee ik poen kan scheppen, want dat doet er niet toe, denk ik zo).

 30. aanmoediging said,

  on October 21st, 2009 at 4:40 pm

  Mijn broer is gaan studeren op zijn 32 - het is niet evident - maar hij hij lijkt me wel gelukkiger…Avondonderwijs of thuis studeren wordt meer en meer uitgebreid in afstudeerrichtingen - dus waarom niet proberen en als het lukt - voltijds er voor gaan?
  Het in bezit hebben van een diploma - doet er werkelijk wel toe op de arbeidsmarkt - er zijn altijd wel uitzonderingen - maar dat zijn dan ook uitzonderingen…
  Sowieso: succes!

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: