August 6th, 2006

Wade in the water.

Posted by ishku in iPonder

Vorige week rond dit uur stond ik met familie aan de voet van stenen kerktrap, toen een man op bruine sandalen en bijzonde lelijke teennagels de deuren openzwierde en me met een vleugje achterdocht wist te melden dat hij me daar nog nooit eerder gezien had.

“Maar ik geloof wel in Jezus!”, kwam er schaamteloos uit. Ik moest nu eenmaal binnengeraken aangezien mijn neefje die dag officieel tot de orde van de Christenen zou toetreden, en een doop zonder een tante is ongehoord, vind ik.

We kregen elk een (nog steeds even keiharde) kerkstoel toegewezen en een boekje in de handen gedropt waaruit we gezamelijk woorden en zinnen moesten uitspreken. Af en toe dienden we eens recht te staan en/of “amen!” te roepen, terwijl mijn broer, zus en andere allerlei zinnen uitspraken die bol stonden van de dikke vette baloney sausauge. Baloney waar zodanig veel op gekauwd is, dat het alle betekenis, tederheid of emoties whatsoever heeft kwijtgespeeld en niets meer is dan een routine-spreekbeurt. En ik dacht:

“Niemand van ons gezin gelooft enigszins in God of Jezus en hier zitten we, met z’n allen some kind of sekte-praat uit te kramen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

En toen kwam ik tot het besluit: als ik ooit op één of andere wonderbaarlijke manier kinders pleeg te baren, waarom zou ik mijn familie en mezelf dan verplichten om het doopritueel uit te voeren? Als ik er toch niet in geloof? Als het toch niets verandert en evenveel zin heeft om drie keers rond een tafel te lopen eer je aan je spaghetti bolognese begint.
Als mijn offspring later zou bepalen om keihard in God te geloven, dan mogen ze best stappen ondernemen om al handklappend naar het water te waden en dan zal ik ze best bijstaan, maar wat is de zin om zoiets te doen met een pasgeborene en ouders die toch niet diepgelovig zijn?

De enige reden die ik kan bedenken om hem of haar wél boven de doopvont te houden, is het feit dat hij dan later zonder problemen met zijn vriendjens zijn plechtige communie zou kunnen doen en dat is het zowat. I mean, de kans dat je een anti-christ opvoedt, is toch redelijk miniem anyway?

Ik kan altijd reconsideren, maar voorlopig zeg ik omwille van mijn in de weg zittende principes volmondig: “Neen, danku.” tegen het doopsel.

(maar “ja!” tegen gospelkerken! Meer gospelkerken in België!)

25 Responses to ' Wade in the water. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Wade in the water. '.

 1. Jochen said,

  on August 6th, 2006 at 5:36 pm

  EN hij krijgt cadeautjes als hij zijn communie doet!

 2. caramel said,

  on August 6th, 2006 at 6:24 pm

  geef hem sandalen awaar!

 3. lilith said,

  on August 6th, 2006 at 6:41 pm

  Mijn kinderen worden in elk geval nooit gedoopt. In mijn huis worden geen communies gedaan ook niet.

  Ik zou het lichtjes belachelijk vinden om mijn kinderen in te schrijven in een gemeenschap die opgetrokken is uit verzinsels en waarin dingen verkondigd worden waar ik met de beste wil van de wereld niet kan achterstaan.

  De meeste mensen die hun kinderen tegenwoordig nog laten dopen en hun communie laten doen lopen mee met de kudde, en zouden beter een beetje zelf leren nadenken.

  Ik zou trouwens redelijk teleurgesteld zijn mochten mijn kinderen ooit diepgelovig blijken te zijn, want dan zal ik zwaar mislukt zijn in hun opvoeding. (n)

  Geen god en geen meester in mijn kot, verdorie!

 4. Jochen said,

  on August 6th, 2006 at 7:11 pm

  @lilith: OK, maar wat met kerst enzo?

 5. lilith said,

  on August 6th, 2006 at 8:02 pm

  Ik vier de geboorte van Jezus Christus niet, ik ga gewoon gaan eten. :)

  Wij vieren het feit dat de kerstman komt, trouwens, en die komt toevallig op de dag dat Jezus uitgevonden werd.

  En dat is veel minder erg dan je kind dopen zonder erbij na te denken, als je het mij vraagt.

 6. Hooch said,

  on August 6th, 2006 at 8:56 pm

  De enige reden waarom ik het zou doen, is om mijn grootouders..
  Die mensen geloven nog, en voor hen zou ik het over hebben mij een middag lang te laten uitsjieken door den een of anderen hierboven

 7. Jochen said,

  on August 6th, 2006 at 9:02 pm

  Maar de Kerstman is ook niet echt :roll:
  Eigenlijk doet het er allemaal niet toe, je hebt gelijk wat je zegt. Het was gewoon..ja zomaar. :)

  En ik stel me ook wel vragen bij dat hele kerk-gebeuren. Als een priester zo iedere dag tot 7 maal 70 maal het gebed opzegt, zou hij dan nog iedere keer echt menen wat hij zegt enzo? Of zou hij het gewoon maar afratelen zonder te beseffen wat hij allemaal zegt? (net als de mensen die nog naar de kerk gaan)

 8. Erwt said,

  on August 7th, 2006 at 5:03 am

  Goh ja, dat herken ik van toen mijn nichtje gedoopt werd. Ik was nieuwsgierig naar wat het allemaal zou inhouden en, tot mijn grote teleurstelling, stonden we op een halfuur (als ik het me goed herinner toch) al weer buiten. :neutral:

  Was het een film geweest, ik eiste mijn geld terug. :mad:

 9. tomadde said,

  on August 7th, 2006 at 8:59 am

  Ik volg je volledig. Inderdaad, de enige reden om uw kleinen te dopen is dat hij/zij later zelf de keuze heeft om een plechtige communie te doen zonder daarvoor als 10 of 11 - jarige snel even gedoopt te moeten worden. Maar tegenwoordig zijn er al zoveel klein mannen die een lentefeest vieren (in mijnen tijd werd je daar nog scheef voor bekeken), dat die reden ook lichtjesaan overbodig wordt.

  Natuurlijk wil dat dan ook zeggen dat je géén trouw in wit kleed voor het altaar zal hebben hé Ishku … toch niet als je consequent wil zijn. :-)

 10. Mmmhbeer said,

  on August 7th, 2006 at 10:54 am

  Toevallig(??) bij Lilith vandaag ook geloofvraagjes…?
  Wat een bende ketters zijn we hier zeg. :lol:
  Met die “jamaar, dan kunnen ze hun communie niet doen, ocharme” slaan ze ons soms ook rond de oren. (Ons zoontje van 2.5 is niet gedoopt, en zijn op komst zijnde broer/zus zal dat ook niet zijn) Terwijl ikzelf dik tegen mijn goesting mijn communie MOEST doen, en ik al de pakskes zou hebben afgezworen hebben moest ik er onderuit gekunnen hebben. Ik haatte die heel die rimram en heb regelmatig de boel op stelten gezet in de voorafgaande ‘cathechese’ en de oefensessies in de kerk. Hypocriet gaan beloven dat je je kinderen katholiek gaat opvoeden, terwijl jezelf een afkeer hebt van heel dat instituut is niet aan mij besteed. Ik weet niet van wie de uitspraak is, maar ik vond het wel recht erop: “een godsdienst is een sekte die goed geboerd heeft.” (en ik heb dan nog wel een nonkel pater in de familie :eek:

 11. csbm said,

  on August 7th, 2006 at 12:57 pm

  ‘doop’, ‘communie’, ‘godsdienst’, … wat is dat allemaal?

  dank je, mama. dank je, papa.

 12. Zaloezie said,

  on August 8th, 2006 at 12:08 am

  Allee zeg, zo’n mooi en pakkend moment, een doop. Enkel al voor de sfeer zou ik het doen. En dat is ook mijn visie op het kerkelijk huwelijk. Het is gewoon erg romantisch en ik zou het echt jammer vinden moest een eventuele wederhelft dat niet zien zitten.

 13. malder said,

  on August 8th, 2006 at 3:25 pm

  Als je niet gelovig bent, laat je je kinderen niet dopen. Doe je dat toch, dan getuigt dan van weinig respect tegenover de kerk aangezien je je kind lid maakt van een geloofsgemeenschap. Klinkt klef, maar dat is het in se. Ik heb dan ook weinig respect voor mensen die hun kind laten dopen, puur uit sociale druk van familie of goegemeente.

 14. lilith said,

  on August 8th, 2006 at 7:32 pm

  Wat hij zegt. (y)

 15. Kareltje said,

  on August 9th, 2006 at 11:39 am

  Weet ook dat de kerk meer subsidies krijgt door je kinderen te laten dopen. Op basis van de doopregisters wordt het aantal gelovigen gebaseerd, en de kerk krijgt subsidies ifv het aantal gelovigen.
  Als je de kerk dus failliet wilt laten gaan, laten we ons dus massaal ontdopen! :evil:
  Nu kom ik zeker in de hel. Tof! :razz:

 16. ChasTT said,

  on August 9th, 2006 at 3:35 pm

  Dopen is maar niks en ontdopen is ook maar niks

 17. Maarten said,

  on August 9th, 2006 at 4:07 pm

  Ik vind het niet zo ‘hypocriet’ dat veel mensen hun kinderen enkel dopen omdat oudere generaties in de familie dat van hen verwachten.. zo’n dingen gebeuren gewoon uit gevoel. Net zoals ongelovigen die kerkelijk trouwen omdat het mooi is en iedereen samen brengt.
  Het gedoe over ’sekte’-dwang is volledig overdreven vind ik. Die dolle avonturen van Jesus en zijn elf vriendjes vond ik als kleuter soms wel leuk, ze worden er heden dage toch niet meer per letter ingestampt? Het allegorische van alles heeft iedereen ondertussen wel door. Het lijkt me veel aggressiever om dat de rug toe te keren als zijnde ‘een bende leugens’ dan het gewoon wat te leren relativeren. Er wordt immers van niemand verwacht dat hij akkoord gaat met wat die kardinalen allemaal voor zever uitkramen.
  Al die godsdiensten zijn heus belangrijk geweest en niet zomaar ’sektes’, de mens heeft ook èrgens een concreet idee van morele waarden gecreëerd over de miljoenen jaren heen, die zaten er niet automatisch ingebakken ofzo. (Met alle gevolgen vandien.)

 18. wouter said,

  on August 9th, 2006 at 8:15 pm

  Ga ik naar de kerk? nee
  Vind ik de paus een aangenaam peetje? nee
  zeg ik elke dag braaf mijn onze-vader en weesgegroetje? nee
  Vind ik de standpunten van de kerk(leiders) inzake abortus/anti-conceptie/aidsbestrijding begrijpelijk? nee

  Stap ik soms een kerk binnen en brand ik een kaarsje? ja
  ben ik gelovig? ja
  Ga ik trouwen voor de kerk, men (eventuele) kinderen laten dopen? ja

  (er moet toch iemand conservatief zijn op die website hier :smile: )

 19. Mmmhbeer/March said,

  on August 10th, 2006 at 8:18 am

  Gek hoe het onderwerp “geloof” zoveel reacties oproept.
  Mijn zussen zijn beide voor de kerk getrouwd en hebben hun kinderen laten dopen, niet dat ze alke week naar de mis gaan, maar ze durven tenminste hardop zeggen dat ze geloven in God en al de rest. Als je zelf een minimum gelooft - ook al heb je een afkeer van het instituut “Kerk” dan zie ik ook het probleem niet. Het hangt volgens mij ook een beetje af welke mensen je ontmoet in de kerk. Bij mij was dat een pastoor van de oude stempel, die elke vernieuwing of verandering van een ritueel of tekst zag als slecht en niet aan de orde - daar denk ik dat bij mij de breuk lag. Nu is het met mij zo’n beetje zoals Isku schetst: als ik toch eens in een kerkdienst beland en ik hoor die monotoon opgedramde “baloney” (what the f*** is baloney?) dan kan ik het niet laten aan een sekte te denken, en daar zeker NIET bij te willen horen - lat staan mijn kinderen daar in onder brengen.
  Bij de weg: Ik weet dat de kerk ook prachtige dingen heeft gedaan, en hoop en waarden gebracht heeft in het armoedig bestaan van onze voorouders. (Om nog maar te zwijgen van de prachtige architectonisch verantwoorde kerken die er gebouwd zijn)
  Maar voor mij, in deze tijd, heeft heel de kerk afgedaan, en wat de rest van de familie daarover zou kunnen denken is zeer spijtig. Gelukkig zijn ze niet al te fanatiek en respecteren ze mijn/onze keuze. Ze hadden trouwens al niet echt een huwelijk verwacht van mij - laat staan een kerkelijk!

 20. K. said,

  on August 10th, 2006 at 12:29 pm

  Mijn inziens ben ik ook geen al te gelovig nonneke, maar niettegenstaande ditl heb ik echtig tot mijn vierde middelbaar, god saves me, elke avond braaf een weesgegroetje en een onzevader opgezegd - en dat zonder dat iemand mij daar ooit toe dwong. Gewoon iemand die me eens vertelde dat er iemand is die dan over je waakt. En dat vond en vind ik nog steeds een mooi idee.. Die gewoonte afzweren vond ik dan ook moeilijk, maar het was dat ik ook niet meer geloofde in god de vader, schepper van hemel en aarde en in jezus christus zijn enige zoon onze heer. Ik vind het gewoon een mooi idee dat er ‘iets’ is , ‘iets’ dat je voelt als je heel gelukkig bent, als je geniet van een zonsondergang, een bergwandeling.. op momenten dat je voelt dat het allemaal wel dik ok zit. Of dat geloven in ‘iets’ nu over God, Allah, Boeddha, JHWH of however you call it gaat… Desalniettemin vind ook ik het een moeilijke keuze: trouwen in de kerk, kinderen laten dopen? Zoals hier al werd gezegd, “geloven” heeft ook mooie kanten, brengt mooie en belangrijke waarden met zich mee, en het symbolische zo u wil allegorische erachter is ook mooi. Ik zie het dus wel, later…

 21. lord cms said,

  on August 10th, 2006 at 2:34 pm

  héhé ‘k heb hier zo den indruk dat de westvlaamse kaloten het ergste zijn qua anti-christelijk gevoel (wijst naar liltih…is dat nu preciie sook niet zo’n duivelse naam?) lol
  soit: jezus uitgevonden? ben geen geschiedschrijver maar kom…

  zefl ooit uitgeroepn geweest te zijn door klasgenootjes als de anti-christ in hoogst eigen persoon, vind ik die rituelen op zich niet slecht. bestaat in alle gemeenschappen van de inboorlingen die nog niet ontdekt zijn in het braziliaanse amazonewoud tot bij de kannibalen in papoea-guinea.
  jammer dat dat bij ons zo “geïnstututionaliseerd” is (heb ik dat woord kunne typen zonder schrijffouten warempel?)

  leven en laten leven en ik beschouw het peroonlijk als een deel van de westerse traditie die we in ere moeten houden tegen al dat “vreemds” dat onze maatschappij binnendirngt bij monde van onhyniesche schapenslachtingen en pittazaken.
  lol

  soit avn ne klets water op uw kop is nog niemand doodgegaan (denk ik)

  wat met studentendopen? er is toch geen verschil door een doop wordt je opgenomen in een gemeenschap, liever in de westerse christelijke gemeenschap adn in een gemeenschap vol dronken tweede-zitters en zittenblijvers met bierbuiken van hier tot ginder waar bolle gijs jaloers op is.

  een pastoor op sandalen met vieze teennagels…is het een abdijpater de? en dat in grammene…daar in die buurt doen die wegenwerken me omrijden via deinze om ergens in die buurt ge geraken verdomme
  doch dit geheel teerzijde
  verdomme! den diesel is al niet duur genoeg lol

 22. ishku said,

  on August 10th, 2006 at 5:59 pm

  - “geïnstututionaliseerd” (heb ik dat woord kunne typen zonder schrijffouten warempel?) -

  Neen.

  En ik geloof ook best wel in iets, maar dat fluctueert. Het christendom is blijven steken, mijns inziens.

  Ik kan het romantische van het doopsel en het kerkelijk huwelijk hélemaal begrijpen, maar ik zou mezelf voortdurend in de head kicken bij elk plechtig woord dat ik zou uitspreken, vrees ik.

 23. freaq said,

  on August 11th, 2006 at 12:25 pm

  Ik volg Maarten: relativeer het gewoon allemaal een beetje. En als mijn ma en grootmoeders willen dak ik een gewijd palmtakske in mijnen auto leg om veilig de weg op te kunnen, dan leg ik dat daarin. Kleine moeite, toch, en die mensen zijn content. Bovendien waardeer ik de manier waarop zij nog gelovig zijn, ook al ben ik dat zelf een stuk minder. Gewoon al proberen goed te doen voor iedereen is een goed begin. En inderdaad, laten ontdopen vind ik veel extremer dan laten dopen wanneer je er niet voor het volle pond achter staat. Uiteindelijk staat ge daar toch met t ganse nest rond die doopvont, klaar om die kleine voor de rest van zijn leven te beschermen. Da’s toch een schoon moment ook, of niet?

 24. ChasTT said,

  on August 11th, 2006 at 6:33 pm

  Ik volg Mmmhbeer, grotendeels toch.
  Laat het christendom maar steken waar ze blijven steken zijn, ik blijf streven.


 25. on September 7th, 2006 at 3:21 pm

  […] Piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep, piep,… […]

Leave a reply

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: